Zdroj: Canva
Pascha recept
Veľkonočná pascha recept. Tradičný veľkonočný sladký koláč, známy hlavne na východnom Slovensku.
Ingrediencie
- 125 ml plnotučného mlieka
- 50 g Med
- 450 g hladká múka
- 1 čl kypriaceho prášku
- 1 čl soľ
- 65 g maslo
- 1 Úplný vajce a 1 žĺtok
- maslo na vymastenie
- bielko na potieranie
Najnovšie letáky
Postup
Najskôr si spravíme kvások z teplého mlieka, medu a droždia. Necháme odpočívať 10 minút.
Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ, kypriaci prášok a vykysnutý kvások, rozšľahané 1 vajíčko + žĺtok a pomocou mixéra zmiešame dokopy. Pomaly pridávame rozpustené maslo (nie horúce).
Cesto pár minút miesime. Vyberieme ho, misu si potrieme maslom, cesto vložíme späť. Posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť na minimálne jednu hodinu.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti. Každú časť vytvarujeme do dlhšieho valčeka (cca 50-60cm), ktoré budeme spolu zapletať. Konce paschy schováme naspodok, aby ich nebolo vidieť.
Paschu si položíme na plech, kde sme si dali papier na pečenie a dáme ešte kysnúť na trištvrte hodinu (opäť prikryté utierkou alebo potravinovou fóliou).
Cesto si potrieme bielkom a dáme piecť na 180°C približne na 30 minút, do zlatova. Ak chceme urobiť paschu zaujímavejšou, môžeme ju pred koncom pečenia posypať kryštálovým cukrom a orechmi. Dobrú chuť!