Tradičné veľkonočné jedlá – Užite si výnimočnú atmosféru jarných sviatkov
3. 4. 2023
6 min. čítania
Zdroj: pxhere.com
Veľkonočné jedlá neodmysliteľne patria k tráveniu veľkonočných sviatkov. Niektoré sú natoľko charakteristické a výnimočné, že sa na slávnostných stoloch neobjavujú v žiadnej inej časti roka. Čo bolo zvykom jesť na Zelený štvrtok, Veľký piatok, Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu?
Pre kresťanov predstavujú veľkonočné sviatky najväčšie cirkevné sviatky v roku, pri ktorých sa oslavuje zmŕtvychvstanie Ježiša Krista a oslava víťazstva nad smrťou. Okrem toho sú tieto dni úzko späté s oslavami príchodu jari, a preto sa v tomto období prelínajú mnohé cirkevné aj ľudové tradície.
Sláveniu Veľkej noci predchádza 40-dňový pôst, ktorý vyvrcholí veľkými prípravami v kuchyni. Veľká noc má totiž nielen rozmer cirkevný, v mnohých rodinách je to príležitosť na milé rodinné stretnutia a príjemný čas strávený v spoločnosti dobrého jedla a pitia. Určite si však mnoho z vás kladie otázku - Čo variť na Veľkú noc?
🥣Pôst a Veľká noc
Štyridsaťdňové pôstne obdobie pred Veľkou nocou začína na Popolcovú stredu a končí na Veľký piatok. Počas tohto obdobia zmĺkli akékoľvek oslavy a spevy, ženy sa prestali schádzať na priadkach, odložili farebné oblečenie, muži sa dokonca vzdali alkoholu a fajčenia. Zásadné zmeny sa dotkli aj jedálnička. Počas pôstu sa nejedlo mäso, niektorí sa dokonca dokázali vzdať ďalších produktov teplokrvných zvierat. Nekonzumovali teda vajíčka, syry ani mlieko. Jedlá počas pôstu boli veľmi jednoduché – najmä z múky, zemiakov a kyslej kapusty.
V súčasnosti sa azda iba najodhodlanejší podujmú na striktné zmeny v jedálničku. Avšak, práve toto ročné obdobie, kedy jar strieda zimu, je pre mnohých ideálnym časom na odľahčenie trávenia a detoxikáciu. Existuje mnoho spôsobov, ako urobiť malé prospešné “pôstne” zmeny. Dobrou voľbou sa môžu stať výdatné zeleninové alebo strukovinové polievky, jedlá z brokolice alebo jedlá z karfiolu.
🥬Tradičné veľkonočné jedlá na Zelený štvrtok
Veľkonočný týždeň začína Kvetnou nedeľou. Je to nedeľa, ktorá otvára týždeň s niekoľkými veľkonočnými sviatkami. Jedným z prvých je Zelený štvrtok, ktorý má byť spomienkou na ustanovenie sviatosti oltárnej i sviatosti kňazstva a je pomenovaný podľa zelene v Getsemanskej záhrade.
V tradíciách sa tento deň spája s jedením zelených jedál, aby sa ľudia mohli celý rok tešiť dobrému zdraviu. I naďalej je to však pôstny deň, preto hrajú prím najmä jedlá zo špenátu, mladej žihľavy a šťaveľu. V súčasnosti sú obľúbené rôzne druhy zelených šalátov, rukola, špargľa, medvedí cesnak a petržlenová vňať. V minulosti sa na Zelený štvrtok zvykli robievať aj široké domáce rezance a veľmi husté zeleninové polievky, ktoré mali ľudí nasýtiť, aby bez veľkého pokušenia zvládli piatkový pôst.
🐟Tradičné veľkonočné jedlá na Veľký piatok
Veľký piatok je najvýznamnejším cirkevným sviatkom. Je dňom spomienky na utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista. Veľký piatok sprevádza množstvo tradícii a v minulosti sa verilo v jeho magickú silu. V tento deň napríklad nesmeli ženy prať, nesmelo sa hlboko ryť do zeme a dodržiaval sa prísny pôst. Kto vydržal, nejedol celý deň. Povolené však bolo najesť sa dosýtosti iba jeden krát za deň – avšak naďalej nemäsité jedlá.
V domácnostiach sa už postupne začínali veľké prípravy na veľkonočnú hostinu. Piekli sa kysnuté koláče – buchty, syrové koláče, moravské koláče, mazanec. Nechýbali ani jedlá zo zemiakového cesta, predovšetkým makové šúľance. V súčasnosti sa na Veľký piatok v mnohých domácnostiach pripravujú jedlá z rýb, doplnené o zeleninovú alebo zemiakovú prílohu.
Náš tip – Zaujímavú inšpiráciu prinášajú kategórie Recepty z lososa a Recepty z tresky.
Losos v horčicovo medovej marináde so zemiakovou kašou
Pre milovníkov rýb aj tých ktorý ich veľmi nemusia.
🥐Tradičné veľkonočné jedlá na Bielu sobotu
Bielou sobotou sa 40-dňový pôst ukončuje. V tento deň Ježiš odpočíva vo svojom hrobe a veriaci sa mu chodia ukloniť do kostolov. Názov sviatku je odvodený od zvyku zažínať nové svetlo. Biela sobota bola dňom veľkých príprav, aby bolo ďalšie dni čím pohostiť návštevy a šibačov.
Pokračovalo sa teda vo vypekaní kysnutých koláčov, no na svoje si už prišli aj páni. Obed patril napríklad bielej veľkonočnej polievke s údeným mäsom. Piekla sa veľkonočná baba alebo veľkonočná plnka. Ide o slané jedlá, v ktorých je hojné zastúpenie vajec a údenín. Svoje miesto na slávnostnom stole má tiež veľkonočná paska (okrúhla alebo podlhovastá), pletenec a vianočka. Nesmie chýbať ani veľkonočná hrudka z vajec, v niektorých regiónoch známa ako syrek (resp. sirek). Toto jedlo z vajec, mlieka a korenín patrí medzi najtypickejšie veľkonočné jedlá, ktoré sa v inom období roku nepripravujú.
Veľkonočná baba
Tradičná veľkonočná baba z údeného mäsa na veľkonočnom stole nesmie chýbať. Vyskúšate :)
Pascha recept
Veľkonočná pascha recept. Tradičný veľkonočný sladký koláč, známy hlavne na východnom Slovensku.
Veľkonočná paska
Najlepšia veľkonočná paska s mandľami, sladký chlebík, ktorý nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Ide o typický veľkonočný koláčik.
Veľkonočná plnka
Najlepšia veľkonočná plnka s údeným mäsom. Tento skvelý recept na veľkonočnú plnku som dostala od svojej prababičky.
Veľkonočná hrudka
Veľkonočná hrudka na slano, hotová rýchlo a chutne. TOP recept na veľkonočnú hrudku z vajec. Existujú dve verzie - veľkonočná hrudka na slano alebo sladko. Ja som si pre vás pripravila práve tu na slano.
🍗Tradičné veľkonočné jedlá na Veľkonočnú nedeľu a pondelok
A je tu Veľkonočná nedeľa, radostný sviatok zmŕtvychvstania Ježiša Krista! Je spojený nielen s cirkevným slávením, ale aj s bohatými oslavami, ktoré pretrvávajú až do Veľkonočného pondelka.
V tieto dni sa stoly prehýbali pod tradičnými dobrotami z vajec a údenín. Nechýbala domáca šunka, veľkonočná tlačenka, sladký alebo slaný veľkonočný baránok či veľkonočná bábovka. Na obložených misách dominovali zemiakové šaláty, klobásy, slaniny a syrové rolády. Rozkrájal sa veľkonočný syrek a paska. Starou tradíciou bolo i pečenie jahňaťa alebo kozľaťa, v dnešnej dobe sa do popredia dostáva pečený králik alebo pečené kura s bohatou šťavnatou plnkou.
Pri chystaní veľkonočného pohostenia sa myslelo samozrejme aj na koláče a zákusky. K tradičným kysnutým koláčom sa neskoršie pridali šťavnaté zákusky a rezy. Stávkou na istotu budú napríklad punčové rezy, londýnske rezy, nebeské rezy, veterníky, veľkonočné muffiny, veľkonočné čokoládové vajíčka, ktorým sa potešia veľkí aj malí šibači.
Náš tip – Najlepšie veľkonočné koláče – výber viac ako 20 receptov!
Veľkonočný syrek
Veľkonočný syrek z vajec je už tradíciou na Veľkú Noc. Určite nesmie chýbať na stole, nie len na východnom Slovensku :)
Veľkonočný zajac
Tento pečený veľkonočný zajac z piškótového cesta je hotový rýchlo a ľahko. A hlavne, bude na stole vyzerať úžasne !
Syrová roláda
Najlepšia syrová veľkonočná roláda - určite vyskúšajte. Klasický recept, ktorý snáď cez sviatky ani nesmie chýbať na každom stole.
Pečené kura s plnkou
Čo dokáže ešte viac vylepšiť pomaly pečené kura? Stačí ho len naplniť výbornou plnkou a najlepšie pečené kura je na svete.
Veľkonočné vajíčka
Ako urobiť veľkonočné čokoládové vajíčka? Je to jednoduchšie, ako si myslíte. Vyskúšajte!