Zdroj: Freepik
Pečená holandská mrkva s bylinkovým maslom
Tu je môj obľúbený recept na holandskú mrkvu, ktorý je jednoduchý na prípravu, výživný a absolútne chutný!
Ingrediencie
- 400 g Holandská mrkva, umytá a zbavená listov
- 2 pl Olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 100 g zmäknuté maslo
- 1 polievková lyžica Zmes byliniek (ako petržlen, pažítka a tymián) nasekaných nadrobno
- kôra z polovice citróna
- 21⁄2 strúčiky Cesnaku, mletého
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia (približne 400 stupňov Fahrenheita). Horúca rúra je pre proces pečenia nevyhnutná, pretože mrkve dodá peknú karamelizovanú štruktúru a zvýrazní jej prirodzenú sladkosť.
Mrkvu položte na plech a pokvapkajte ju olivovým olejom. Premiešajte, kým sa mrkva rovnomerne nepokryje. Posypte soľou a korením. Často sa mi zdá, že morská soľ je pre tento recept vhodnejšia ako obyčajná kuchynská soľ. Rozložte ich tak, aby sa opekali rovnomerne a neboli na plechu príliš natlačené.
Vložte plech do rúry a pečte mrkvu asi 20-25 minút, alebo kým nezmäkne a mierne nezhnedne.
Kým sa mrkva pečie, pripravte si bylinkové maslo. V miske zmiešajte zmäknuté maslo, bylinky, citrónovú kôru a pretlačený cesnak. Premiešajte, kým sa dobre nespojí.
Keď je mrkva hotová, opatrne ju vyberte z rúry. Ešte teplú mrkvu štedro potrite bylinkovým maslom. Teplo z mrkvy rozpustí maslo a umožní mu preniknúť do mrkvy a dodať jej chuť.
Pečenú holandskú mrkvu podávajte horúcu ako prílohu k obľúbenému jedlu.