Pečená kačica s červenou kapustou a lokšami
Klasika ktorú môžme variť na veľa spôsobov ,,tu je môj recept,je jednoduchý aj pre začiatočníkov vo varení.
Ingrediencie
Kačica
- 1 stredná kačica
- 1 jablko
- hrubozrnná soľ
- rasca
- korenie na pečené kura
- cesnakový prášok
- voda
Kapusta
- 1150 g červená kapusta
- 2 jablko
- soľ a korenie
- 1 Cibuľa
- 30 g cukor kryštálový
- olej
- 6 borievka
- ocot
- 20 g múka
Lokše
- 700 g uvarený zemiak v šupke
- 200 g hladká múka
- soľ
Najnovšie letáky
Postup
Stredne veľkú kačku umyjeme a potrieme zvonka aj zvnútra zmesou : korenie na pečené kura,sušený cesnak ,hrubozrnná soľ . Takto potretú kačku necháme cez noc v chladničke odležať.Na druhý deň vložíme do kačky umyté vcelku jablko,podlejeme vodou a dáme do rúry cca na 2hodiny piecť. Najskôr pečieme prsiami dolu,potom kačku obrátime na chrbát a pokračujeme v pečení ,,zakryté".Nakoniec kačku odkryjeme a za občasného podlievania upečieme do ružova s chrumkavou kožou.
Kým sa nám kačka pečie pripravíme si kapustu.Hlávkovú červenú kapustu nakrájame na pásiky do väčšej misky a posypeme soľou ,,takto necháme aspoň 1-2 hodinky odležať ,,kapusta nám zmäkne a pustí šťavu .
Zatiaľ si nakrájame cibuľku nadrobno a na troške oleja osmahneme ,pridáme ku nej kryštálový cukor a skaramelizujeme.Odležanú nakrájanú kapustu prídáme na skaramelizovanú cibulu,posypeme mletým čiernym korením,podľa potreby soľou,pridáme pár bobuliek borievok , premiešame a chvílku podusíme.Jabĺčka nastrúhame a pridáme ku kapuste a spolu dusíme do zmäknutia kapusty.Nakoniec pridáme ocot a múku na zahustenie .Chvílku spolu podusíme a odstavíme z ohňa.
Nakoniec si pripravíme lokše.Najlepšie deň vopred si uvaríme zemiaky v šupke .Zemiaky zbavíme šupky a najemno nastrúhame ,pridáme k nim soľ a múku.Urobíme si jemné cesto aby sa nám nelepilo.Podľa potreby si pridávame múku ,ale pozor aby sme nemali múky až moc ,,lokše by boli tvrdé. Z cesta si spravíme šúlky ktoré nakrajame na menšie časti z ktorých si urobíme guľky ktoré na riadne pomúčenej doske vyvaľkamé na placku. Panvicu si riadne rozohrejeme a na suchú vkladáme lokše a opečieme z každej strany do zlatista .Počas pečenia priebežne utierame papierovými obrúskami zvyšnú múku z panvice aby sa nám nepripálila.
Máme hotovo a môžme servírovať ,,dobrú chuť !