REKLAMA
Pikantná cesnakovo - papriková pasta ( Čemen)

Pikantná cesnakovo - papriková pasta ( Čemen)

Pikantná aromatická paprikovo-cesnaková pasta známa najmä pri výrobe tureckej šunky Pastırma. Natrieť ju môžete aj na šunku, slaninu, ale aj rôzne varené alebo pečené mäso. Výborná je aj na raňajky, natretá na chlieb.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
3
  • 112 Hlavy cesnaku Pridané do
  • 80 g kvalitnej mletej papriky Pridané do
  • 3 pl senovka grécka Pridané do
  • 3 kl kmín rímsky kimyon Pridané do
  • 100 ml olivový olej alternatíva slnečnicový Pridané do
  • 112 kl soľ Pridané do
  • 2 pl citrónová šťava Pridané do
  • 250 ml voda studená Pridané do
REKLAMA

Postup

15 min.
1. Krok

Najprv si očistíme cesnak, najemno postrúhame, pridáme soľ a lyžicou alebo v mažiari ho najemno rozotrieme. Čím jemnejšie, tým lepšie. Do takejto jednej dávky pasty sa dáva obvykle 1 až 1 a 1/2 hlávky cesnaku. Záleží aj od veľkosti hlávky. Ja dávam 1 a 1/2 normálne veľkej hlávky, my máme veľmi radi "cesnakové".

2. Krok

Príprava je veľmi jednoduchá... Do misky dáme 6 PL papriky, 3 PL senovky gréckej, 3 KL rímskej rasce, 1-1,5 KL soli, cesnak a 1 dl oleja. Všetko dobre zmiešame a začneme prilievať vodu a miešať. Tá zmes tú vodu stále vsaje, takže dolievajte po troške, miešajte a trošku počkajte. Konečná konzistencia je ako pasta/nátierka. Ku koncu treba ochutnať a ak treba dosolíme a ešte dáme citrón, ktorý dodá chuti veľmi jemnučký kyselkavý nádych :-) Hotovú pastu dáme do plastovej nádoby, uzavrieme a necháme odstáť v chladničke aspoň 2-3 dni, aby sa tie chute spracovali. Keď ochutnáte pastu hneď po jej zmiešaní, jej chuť je oveľa silnejšia, výraznejšia než neskôr po odstátí.

3. Krok

Čemen( Çemen) je pasta, ktorá je neodlúčiteľnou súčasťou pri príprave tureckej šunky "PASTIRMA". Lebo práve touto aromatickou pastou sa celé mäso natiera a nechá sa niekoľko týždňov až mesiacov poriadne vysušiť :-) Ale kľudne túto pastu môžete podľa chuti natrieť aj na varený alebo pečený kus mäsa. Buď to necháte 2-3 dni s mäsom pôsobiť alebo konzumujete hneď. V tureckých obchodoch nájdete Pastırmu v baleniach alebo aj váženú.

Pikantná cesnakovo - papriková pasta ( Čemen) - krok prípravy 1
4. Krok

Je to síce vec chuti, ale v Turecku a aj u nás doma je zvykom si Čemen natierať aj na pečivo. My to máme najradšej na opečenom chlebíku alebo inom pečive :) Z tejto dávky vyjde cca 400 g hotového Čemenu. Vydrží vám v chladničke kľudne aj 2 mesiace.

Pikantná cesnakovo - papriková pasta ( Čemen) - krok prípravy 1
5. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov