Pikantná cesnakovo - papriková pasta ( Čemen)
Pikantná aromatická paprikovo-cesnaková pasta známa najmä pri výrobe tureckej šunky Pastırma. Natrieť ju môžete aj na šunku, slaninu, ale aj rôzne varené alebo pečené mäso. Výborná je aj na raňajky, natretá na chlieb.
Ingrediencie
- 11⁄2 Hlavy cesnaku
- 80 g kvalitnej mletej papriky
- 3 pl senovka grécka
- 3 kl kmín rímsky kimyon
- 100 ml olivový olej alternatíva slnečnicový
- 11⁄2 kl soľ
- 2 pl citrónová šťava
- 250 ml voda studená
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si očistíme cesnak, najemno postrúhame, pridáme soľ a lyžicou alebo v mažiari ho najemno rozotrieme. Čím jemnejšie, tým lepšie. Do takejto jednej dávky pasty sa dáva obvykle 1 až 1 a 1/2 hlávky cesnaku. Záleží aj od veľkosti hlávky. Ja dávam 1 a 1/2 normálne veľkej hlávky, my máme veľmi radi "cesnakové".
Príprava je veľmi jednoduchá... Do misky dáme 6 PL papriky, 3 PL senovky gréckej, 3 KL rímskej rasce, 1-1,5 KL soli, cesnak a 1 dl oleja. Všetko dobre zmiešame a začneme prilievať vodu a miešať. Tá zmes tú vodu stále vsaje, takže dolievajte po troške, miešajte a trošku počkajte. Konečná konzistencia je ako pasta/nátierka. Ku koncu treba ochutnať a ak treba dosolíme a ešte dáme citrón, ktorý dodá chuti veľmi jemnučký kyselkavý nádych :-) Hotovú pastu dáme do plastovej nádoby, uzavrieme a necháme odstáť v chladničke aspoň 2-3 dni, aby sa tie chute spracovali. Keď ochutnáte pastu hneď po jej zmiešaní, jej chuť je oveľa silnejšia, výraznejšia než neskôr po odstátí.
Čemen( Çemen) je pasta, ktorá je neodlúčiteľnou súčasťou pri príprave tureckej šunky "PASTIRMA". Lebo práve touto aromatickou pastou sa celé mäso natiera a nechá sa niekoľko týždňov až mesiacov poriadne vysušiť :-) Ale kľudne túto pastu môžete podľa chuti natrieť aj na varený alebo pečený kus mäsa. Buď to necháte 2-3 dni s mäsom pôsobiť alebo konzumujete hneď. V tureckých obchodoch nájdete Pastırmu v baleniach alebo aj váženú.
Je to síce vec chuti, ale v Turecku a aj u nás doma je zvykom si Čemen natierať aj na pečivo. My to máme najradšej na opečenom chlebíku alebo inom pečive :) Z tejto dávky vyjde cca 400 g hotového Čemenu. Vydrží vám v chladničke kľudne aj 2 mesiace.
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube