Zdroj: Canva
Veľkonočný pletenec - recept
Recept na Veľkonočný pletenec, obľúbené sladké veľkonočné pečivo :)
Ingrediencie
Suroviny
- 750 g múka hladká aj múka polohrubá (pol na pol)
- 250 ml vlažná voda
- 1 pl Med
- 40 g droždia
- 125 g maslo
- 150 g cukor
- Štipka soľ
- 1 ks vajce
Navyše na potretie
- 1 vajce
- mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z teplej vody, lyžice cukru, lyžice múky a rozdrobeného droždia si urobíme kvások. Necháme na teplom mieste kysnúť 10 minút.
Vo väčšej miske si zmiešame všetky ostatné suroviny. Preosiatu múku, vajce, soľ, med, maslo izbovej teploty, zvyšný cukor. Prilejeme vzniknutý kvások a spracujeme do cesta. Necháme kysnúť 1,5-2 hodiny na teplom mieste.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 alebo 5 častí, podľa toho ako budeme pletenec zapletať. Konce spojíme, aby nám vznikol tvar venca.
Pletenec dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, a necháme ešte dokysnúť pól hodinku.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a pečieme vo vyhriatej rúre 35 minút, 180 °C.
Pletenec môžeme posypať plátkami mandlí, cukrom alebo ozdobiť veľkonočnými vajíčkami.