Plnená kapusta - Holubky
Výborný tradičný slovenský recept na plnenú kapustu. Holubky nesmú chýbať na žiadnej dobre východniarskej svadbe :D
Ingrediencie
- 500 g bravčové pliecko
- 250 g ryža
- 1 ks biela kapusta
- 5 ks strúčiky cesnaku
- 1 ks Cibuľa
- mletá červená paprika
- mleté čierne korenie
- 3 ks paradajkový pretlak
- soľ
- olej
- kmín
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si pripravíme a očistíme kapustu. Odrežeme z nej hlúbik.
Dáme zovrieť vodu a do nej vložíme kapustu a postupne ako listy mäknú, orezávame ich a kapustu opäť vložíme do vody, až pokým neorežeme posledné použiteľné listy.
Následne kapustu zbavíme hrubých častí. Veľké listy zároveň prerežeme na polovicu. Nič sa nevyhadzuje. Odrezky sa pokrájajú na drobno a potom sa vložia ku holubkom do hrnca.
Medzitým si pomelieme mäso.
Následne pokrájame cibuľu nadrobno a necháme upražiť na oleji. Po odstavení ju posypeme červenou paprikou.
Ryžu obaríme vriacou vodou cez sitko. Všetko dáme do jednej misky, pridáme soľ, pretlačený cesnak a čierne korenie, jednu konzervu paradajkového pretlaku a trochu oleja. Poriadne všetko spolu premiešame až vznikne zmes.
Čo sa týka pomeru mäso - ryža platí zásada na 2/3 mäsa použiť 1/3 ryže. Treba rátať s tým, že mäso pri varení stratí objem a ryža ho naopak získa.
Keď zmes vychladne, môžeme začať s plnením kapusty alebo ľudovo povedané krútiť holúbky. Postup je nasledovný: kapustový list si položíme na dlaň, naň položíme lyžicu zmesi a vytvarujeme lievik. Vrchnú časť kapusty prstom zastrčíme do vnútra.
Po vytvarovaní holúbkov ich uvaríme. Holubky zalejeme pretlakom rozmiešaným s vodou. Pridáme k tomu rascu a trochu soli. Zalejeme ich tak, aby boli všetky pod vodou. Varíme ich na miernom ohni zhruba 80 minút.