Plúcka na smotane a zelenine
Tento recept je už trošku zabudnutý, varievali ho naše babičky. Nie každý vnútornosti má rád, ale kto má rád tak si rád túto jednoduchú dobrotu navarí...
Ingrediencie
- 120 g Cibuľa
- 130 g mrkva
- 140 g petržlen
- 120 g zeler
- 1500 ml voda
- bravčové srdce
- 500 g pľúcka
- 100 ml mlieko
- 500 ml smotana na varenie
- 100 g múka
- 60 ml ocot
- vegeta
- bobkový list
- nové korenie
- soľ
- olej
- 1 vrecko korenie na sviečkovú
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Deň vopred (je tak lepšie, ale môžete aj v deň varenia obeda)si uvaríme pľúca vo vode,,tú vylejeme a dáme variť do druhej vody spolu so srdcom bravčovým ,soľou, bobkovým listom,novým korením.
Varime do mäkka ,vyberieme pľúca a srdco z vody do misky,vodu nevylievame použijeme do omáčky.
Srdce a pľúca podľa vlastnej chuti buď nakrájame, alebo nahrubo pomelieme.
Na kvapke oleja osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme zeleninu nastrúhanú a ja pridávam vrecko korenín na sviečkovú aby mi koreniny neplávali po omáčke.Zalejeme troškou vody z pľúciek a varíme- dusíme do zmäknutia zeleniny, pridáme pokrájané- pomleté srdco a pľúca, spolu ešte podusíme aby sa nám chute spojili, dochutíme soľou, vegetou.
V miske si rozmiešame mlieko, smotanu na varenie, múku a prilejeme k plúckam a varíme do zhustnutia.
Pridáme ocot ja ho pridávam týmto spôsobom aby sa mi omáčka nezgrcla.
Do pohára nalejem ocot zohrejem v mikrovlnke, pridám pár lyžičiek omáčky, rozmiešam a potom pridám do omáčky. Zamiešame,dochutíme a máme hotovo.
Podávame s knedľou,,výborne,, retro "papanie 😉😊🤩