Poctivý kačací vývar
Vývar, patri k mojím najobľúbenejším polievkam a to preto, že jej príprava je naozaj jednoduchá, jej chuť je výborná, dá sa použiť ako chutná a posilňujúca medicína v prípade choroby a tiež ako surovina pre množstvo ďalších chutných jedál.
Ingrediencie
- 1 kg kačacích drobkov
- 3 mrkvy, záleží na jej veľkosti, veľa mrkvy spôsobí, že bude chutiť sladko
- 1 petržlen
- 1 malý kaleráb
- 1⁄2 zeleru
- 1 menšia cibuľa, skôr v kuse aj so šupou
- 4 ks menších zemiakov
- 1 strúčik cesnak
- 1 menšiu čerstvú papriku dajte pozor, aby nebola štipľavá, ja to mám síce rád, ale...
- 1 menšiu vyzretú rajčinu
- 4 guličky celého korenia
- 2 guličky nového korenia
- 1⁄2 lyžičky celej rasce
- vecheť z listovej zeleniny z petržlenu, zeleru a ligurčeku
- 1 lyžička soľ
Najnovšie letáky
Postup
Mäsko umyjeme vložíme do hrnca zalejeme studenou vodou a privedieme k varu. Následne teplotu variča stlmíme tak, aby polievka len pomaly prebublávala (proste, aby nevrela). Na polievočke sa nám vytvoria šuminy (zrazia sa bielkoviny z mäsa) tie potrebujeme zozbierať, aby sme vývar mali čistý. Šuminy sa tvoria počas celého varenia, ale najviac pri privedení do varu, potom už stačí zbierať tak po pol hodinke. Cca. po hodinke dvoch pridajte do polievky pokrájanú zeleninu, koreniny a soľ. Varíme pomaly ďalej a zbierame šuminy. Asi hodinu pred ukončením varenia pridáme zemiaky, papriku, rajčinu, vecheť z listovej zeleniny. Pred ukončením varenia dochuťte soľou, lepšie je, keď sa polievka so soľou prevarí, ako dosolenie na tanieri. Na rajčinu pozor, aby sa vám nerozvarila.
Pred podávaním mäsko z polievky vyberte, oberte a rozdeľte do tanierov alebo vráťte späť do polievky.
Vývar je výborný s niťovými rezancami, alebo pečeňovými knedličkami.
Prípravu hravo zvládnete, tak dobrú chuť 🙂