Zdroj: azurita by Adobe Stock
Pôvodné talianske zapekané Cannelloni
Toto je jedlo, ktoré pripravujem už roky a vždy ho rada prinesiem na stôl. Kombinácia pikantnosti paradajkovej omáčky, krémovosti bešamelovej omáčky a pikantnej chuti cannelloni plnených mletým mäsom je jednoducho neodolateľná.
Ingrediencie
- 12 Cannelloni
- 500 g Mleté mäso (zmiešané)
- 1 Cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 Dóza paradajky
- 2 Tablespoon paradajkový pretlak
- 500 ml mlieko
- 50 g maslo
- 50 g múka
- 100 g Strúhaný syr (parmezán alebo ementál)
- Soľ, korenie Paprika a muškátový oriešok
- 2 Tablespoon olivový olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Recept na cannelloni začnite predhriatím rúry na 180 stupňov (rúra s ventilátorom).
Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte olivový olej a cibuľu a cesnak na ňom orestujte do sklovita. Pravidelne miešajte, aby sa nič nepripálilo. Pridajte mleté mäso a smažte, kým sa nerozpadne.
Pridajte paradajky a paradajkový pretlak a dochuťte soľou, korením a paprikou. Všetko dobre premiešajte a na miernom ohni varte 10 minút. Občas premiešajte, aby sa omáčka nepripálila.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku. V hrnci rozpustite maslo a zapracujte doň múku. Pomaly prilievajte mlieko a za stáleho miešania priveďte do varu. Dochuťte soľou a muškátovým orieškom, prípadne použite iné korenie podľa chuti, napríklad oregano alebo bazalku. Omáčku odstavte z variča a nechajte ju trochu vychladnúť.
Cannelloni naplňte zmesou mletého mäsa a paradajok. Obzvlášť dobre to funguje s čajovou lyžičkou.
Zapekaciu misu vylejte časťou bešamelovej omáčky, položte na ňu naplnené cannelloni a zalejte ich zvyšnou bešamelovou omáčkou. Navrch posypte strúhaným syrom.
Originálny taliansky kastról cannelloni pečte v rúre 30-40 minút, kým syr nie je pekne zlatistý a chrumkavý. Podávajte rodine ešte horúce!