Pravé talianske Tiramisu
Tiramisu je známy koláč z Benátok. Pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev piškót nasiaknutých studeným espressom a z mascarpone, vajcového žĺtka a snehu, ktorý sa aromatizuje rumom. Konečná vrstva krému sa bohato popráši kakaom a nechá sa vychladiť.
Ingrediencie
- 500 g mascarpone
- 40 ks piškóty cukrárske podlhovasté
- 2 pl amaretto
- 1 šálka kávy
- 5 pl kryštálový cukor
- 5 ks vajcia
- kakao
Najnovšie letáky
Postup
Ako prvé si urobíme kávu. Kto má doma stroj, urobí si espresso lungo, kto nemá, môže pripraviť aj instantnú a nechá ju vychladnúť.
Oddelíme žĺtka od bielkov. Najskôr vyšlaháme žĺtky s cukrom, aby sa cukor úplne rozpustil a vznikol pevný krém. Do krému vmiešame mascarpone.
Bielka vyšľaháme do túhého snehu a zľahka ho spracujeme do zmesi.
Do už vychladnuje kávy pridáme amaretto a vlejeme do misky a namáčame tam piškoty.
Polovicu piškót poukladajte na dno zapekacej nádoby, na ne rozprestrite vrstvu z polovice mascarponového krému a opäť pokryte vrstvou máčaných piškót. Posledná vrstva je krémová.
Tiramisu uložte aspoň na 3 hodiny (ideálne na 12 hodín) do chladničky. Pred servírovaním jemne posypte kakaom.
Robila som presne podľa receptu a dozdobila malinami. Chutila bááááječne, mňam :)