Zdroj: pixabay
Pravý skalický trdelník
Recept na trdelník skoro ako zo Skalice.
Ingrediencie
- 500 g polohrubá múka
- 350 ml mlieko
- 75 g kryštálový cukor
- 15 g droždie
- 75 g maslo
- 1⁄2 kl soľ
- 3 ks žĺtko
- 2 ks bielky
- 150 g orechy nasekané
- 150 g cukor práškový
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do väčšej misy si preosejeme múku. Pripravíme si do hrnčeka kvások. Zmiešame vlažné mlieko, cukor, kvasnice. Počkáme kým nabehne.
Do múky nakrájame maslo. Pridáme žĺtka a premiešame. Prilejeme kvások a cesto premiešame. Necháme ho chvíľku postáť.
Cesto znova premiešame, podľa potreby buď pridáme mlieko alebo múku aby bolo cesto vláčne nie hutné. Necháme ho 40 minút vykysnúť.
Keď je cesto vykysnuté rozdelíme si ho na časti rovnakej veľkosti. Každú časť si vyšúľame do dlhého hada. Na pečenie použijeme prázdne plechovky. Obalíme ich aobalom a potrieme olejom. Hada navinieme na plechovku.
Necháme ich opäť podkysnúť. Zatiaľ si pripravíme posýpku. Pomelime si orechy s cukrom. Pridáme vanilkový cukor a rozsypeme na plech, aby sa nám tam trdelníky dali obaľovať. Bielka si len tak jemne napeníme s vidličkou.
Podkysnuté trdelníky potrieme bielkom, obalíme ich v orechovej zmesy a postavíme na plech na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov do zlata, asi tak 25 minút.