Zdroj: Pixabay
Resanka
Resanka, vynikajúce sladké pečivo.
Ingrediencie
- 650 g hladká múka
- 5 ks vajcia
- 50 ml mlieko
- 8 g droždie sušené
- 70 g cukor kryštál
- 50 ml horúca voda
- 1 pl soľ
- 200 g zmäknuté maslo
- nutela
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Začneme prípravou cesta, do robota si dáme múku, 4 vajcia, mlieko, droždie, cukor, soľ, teplú vodu a polovicu masla.
Miešame cesto, kým sa všetky ingrediencie spolu nepsoja a cesto nie je krásne hladké a jemné.
Cesto si preložíme z mixéra na dosku a miesime ešte rukou aby sa v ceste vytvárali bublinky. Podľa potreby ak sa stále lepí prisypávame po troške múku.
Cesto si rozvaľkáme do štvorca a potrieme ho časťou masla. Preložíme si ho na polovicu, a potom znova na polovicu. Takto zabalené cesto dáme do chladničky na 30 minút. Vyberieme ho rozvaľkáme, znova potrieme maslom a preložíme. Opäť dáme do chladničky na 30 minút. Postup môžeme opakovať ešte raz.
Takto vykysnuté cesto si preložíme na dosku vyvaľkáme a narežeme na trojuhoľníky. Do každého trojuhoľníka dáme lyžičku nutely. A každý trojuhoľník zrolujeme od hrubšej časti k špicatej.
Pripravené resanky uložíme n aplech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme ich a necháme ich ešte 45 minút kysnúť. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme ich piecť na 200 stupňov asi 20 minút.