Ríbezľový koláč so smotanou
Ríbezľový koláč so smotanou je obľúbeným dezertom v slovenskej kuchyni. Tento koláč je lahodný, osviežujúci a dokonale vyvážený kombináciou sladkých bobúľ ríbezle a kyslej smotany. Je skvelou voľbou, keď chcete ponúknuť niečo lahodné vašim blízkym alebo hosťom.
Ingrediencie
- 250 g hladká múka
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 ks vajce
- 500 g červených ríbezlí
- 200 g smotany na šľahanie
- 2 ks vanilkové cukry
- 2 Lyžice škrobu
Najnovšie letáky
Postup
Vo veľkej miske zmiešajte múku, maslo a práškový cukor. Vytvorte z nich drobivý základ cesta.
Pridajte vajce a premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a vytvorte z neho dno koláča.
Ríbezle opláchnite a usušte. Odstráňte ich stonky a rovnomerne ich rozložte na cesto.
V malej miske zmiešajte smotanu, vanilkové cukry a škrob, aby ste vytvorili hladkú plnku.
Náplň nalejte na ríbezle a rozotrite ju rovnomerne po celej ploche koláča.
Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C asi 20 - 25 minút, kým nie je zlatistý.
Po upečení nechajte koláč vychladnúť, potom ho môžete dozdobiť ešte ríbezľami.
Podávajte si ho samostatne alebo so šľahačkou.