Rizoto s mletým mäsom a hroznovými listami
Fantasticky chutné Rizoto, ku ktorému stačí už len šalát, alebo kyslé uhorky. Ja toto jedlo zbožňujem. Kombinácia korenín a ich chuti mi pripomínajú detstvo🙂
Ingrediencie
- 400 g ryža
- 250 g mleté mäso hovädzie
- 2 Cibuľa
- 25 ks listy Hroznové čerstvé
- 2 kl majoránka
- 2 kl mletá rasca
- 1 kl mleté čierne korenie
- olej
- 1 l voda
Najnovšie letáky
Postup
Do tohto jedla potrebujeme čerstvé, mladé hroznové listy. Kedže my doma hrozno máme, tak nemám problém si hocikedy nazbierať zopár čerstvých listov. Najmä teraz je ich velmi vela, lebo hrozno len beží a beží. Zbytočné výhonky ktoré obstrihám majú vždy zopár krásnych listov a práve tie sú vhodné na varenie. Do tohto Rizota potrebujeme asi 25, kludne aj 30 väčších listov, záleží od velkosti. Okrem hroznových listov, ktoré si pokrájame na tenké pásiky si pripravíme aj všetko ostatné. Ryžu opláchneme a cibulu pokrájame na drobno. Mäso je lepšie použiť trocha mastnejšie.
Nakrájanú cibulu si udusíme na oleji, môžte trošku aj opiecť. Potom pridáme mäso, osolíme, okoreníme a necháme spolu trochu poškvrčať. Následne pridáme na tenko pokrájané hroznové listy, premiešame, podlejeme trochou vody a zakryté dusíme kým nám listy nezmäknú.
Keď sú listy mäkké pridáme ryžu a znova dáme aj koreniny ak treba. Tie musia byť výraznejšou chuťou, lebo ryža ich pri varení potom vpije. Celé dobre premiešame, podlejeme vodou, zakryjeme a varíme/ dusíme do zmäknutia ryže. Vodu si môžte doliať aj podla potreby, ako vaša ryža pije.
Toto rizoto je úžasnej chuti. Je sýte a kludne nahradí aj hlavné jedlo. Stačí k nemu len niečo kyslé, alebo šalát :-) Chutné je aj s kompótom. Prajem dobrú chuť!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube