Zdroj: Pixabay
Rýchle a jednoduché škoricové slimáky
Jednoduché škoricové slimáky sú klasickým obľúbeným dezertom. Ideálne na príjemné raňajky alebo sladké pohostenie počas daždivého popoludnia. Sú plnené bohatou, lepkavou škoricovou zmesou a poliate krémovou polevou. Príprava je jednoduchá a počas pečenia zaplní domov lahodnou vôňou!
Ingrediencie
Na cesto:
- 1⁄2 hrnček mlieko
- 1⁄4 hrnček masla
- 1⁄4 hrnček cukor
- 21⁄4 lyžičky Aktívneho sušeného droždia
- 3 hrnčeky múka
- 1⁄2 čajová lyžička soľ
- 1 vajce
Na náplň:
- 1⁄2 hrnček Rozpusteného masla
- 1 hrnček hnedý cukor
- 2 polievkové lyžice škorica
Na glazúru:
- 1 hrnček práškový cukor
- 2 polievkové lyžice mlieko
- 1⁄2 čl vanilkový extrakt
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Mlieko zohrejte v malej panvici (hrnci), kým jemne nebublá, a potom ho stiahnite z ohňa. Do mlieka pridajte maslo, cukor a droždie a nechajte ho 5 minút stáť, kým sa droždie neaktivuje.
Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Do múky a vajíčka vlejte mliečnu zmes a vypracujte vláčne cesto. Môžete pridať viac múky, ak je potrebné.
Cesto vložte do vymastenej misy a prikryte ho vlhkou utierkou. Odložte na teplé miesto asi na 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik s hrúbkou asi 3 cm. Rozpustené maslo rozotrite po celej ploche a potom ho bohato posypte hnedým cukrom a škoricou.
Cesto z dlhšej strany pevne zrolujte do rolády. Nakrájajte ho na dvojcentimetrové kolieska, ktoré vložte do vymastenej formy na pečenie.
Pečte pri teplote 190 °C približne 20-25 minút dozlatista.
Kým sa slimáky pečú, vyšľahajte v malej miske cukor, mlieko a vanilkový extrakt na polevu. Tou polejete hotové a ešte teplé slimáky. Dobrú chuť!