Zdroj: Canva
Šípkový likér
Jeseň je obdobie zbierania šípiek. Okrem šípkového čaju alebo džemu si z nich môžeme pripraviť aj šípkový likér.
Ingrediencie
- 100 ks šípky
- 700 ml rum alebo vodka
- 12 pl Med
- 12 pl voda
- 11⁄2 čl kyselina ascorbonová
Najnovšie letáky
Postup
Najlepšie šípky na likér sú úplne mäkké. Tvrdé nie sú také chutné, pretože nepustia dužinu.
Šípky umyjeme, osušíme, rozrežeme a v mažiari roztlačíme. Rozpučené šípky vložíme do pohára, zalejeme rumom alebo vodkou, zamiešame, uzavrieme a necháme na parapete okna respektíve na svetlom mieste luhovať 2 týždne. Za túto dobu pohár približne 4 až 5 krát pretrepeme.
Po uplynutí doby tekutinu so šípkami poriadne precedíme cez sitko. Precedenú zmes nemusíme vyhadzovať! Dá sa ešte raz použiť. Stále má účinky a chuť.
Následne si pripravíme sirup. Vodu s medom nalejeme do hrnca. Necháme vrieť na plnom ohni približne 1 minútu. Potom sporák vypneme a necháme 3 minúty vychladnúť. Potom k tekutine zamiešame kyselinu ascorbovú. Sirup necháme 15 minút vychladnúť a nalejeme k likéru.