Skvelý vegetariánsky boršč
Bezmäsitá verzia a zároveň zdravá a sýta polievka plná vitamínov.
Ingrediencie
- 2 mrkiev
- 200 g zeleru
- 200 g zemiakov
- 400 g cvikle
- 400 g bielej kapusty
- 2 paradajka
- 3 pl olej
- 2 pl paradajkový pretlak
- 900 ml zeleninový bujón
- 1⁄2 čl mletej rasce
- 1 bobkový list
- mleté čierne korenie
- 3 vetvičky kôpru
- 250 g kyslej smotany
- 2 pl citrónová šťava
- 3 kyslé uhorky
- 50 ml nálevu z kyslých uhoriek
- kôpor na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Ošúpanú cibuľu nasekáme na drobno. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na 1cm veľké kocky. Cviklu ošúpeme a rovnako nakrájame na kocky. Kapustu očistíme, vyrežeme hlúbik a nastrúhame. Paradajky prelejeme horúcou vodou, olúpeme a dužinu nakrájame.
V hrnci rozhorúčime olej a speníme na ňom nasekanú cibuľu. Zamiešame pretlak a chvíľu opražíme. Pridáme zemiaky, zeler, mrkvu, cviklu, kapustu a paradajky a zamiešame. Zalejeme vývarom a dochutíme rascou, bobkovým listom, soľou a korením. Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 40 až 45 minút, kým zelenina nezmekne.
Medzitým opláchneme kôpor, osušíme a nasekáme najemno. Smotanu premiešame s citrónovou šťavou a dochutíme kôprom, soľou a korením. Uhorky nakrájame na tenké plátky. Zamiešame spolu s nálevom do polievky a dochutíme. Podávame s kopčekom ochutenej smotany, posypané kôprom.