:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/Qhus3aaiYnsiTE_a3qyu/281e288d38a84e5fd9fdd682b36fbf.jpeg)
Zdroj: FB - Receptár - recepty pre každého
Slovenský recept na veľkonočnú pasku, akú poznáme od babičiek
Sviatky Veľkej noci sú pre mnohých ľudí neoddeliteľne spojené s prípravou tradičného veľkonočného koláča, známeho ako paska. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí chcú zachovať túto tradíciu, určite oceníte môj recept na prípravu pasky.
Ingrediencie
- 500 g polohrubá múka
- 500 g múka
- 700 ml mlieko
- 1 vajce
- 1 kocka droždia
- soľ
- 100 g cukor
- 65 g maslo
- 20 g kakao
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Tento recept postačuje na prípravu dvoch veľkonočných pasiek. Na začiatok si nechajte zohriať mlieko a rozpustite v ňom cukor. Kocku droždia rozdrvte a pridajte do mlieka. Nechajte postáť približne 10 minút, kým sa droždie nezačne aktivovať.
Do misky si odmerajte obe múky a pridajte soľ. Pridajte vajce a nakrájané maslo. Následne pridajte aj mlieko s droždím a dôkladne premiešajte. Ak máte kuchynský robot, využite ho a nechajte ho miesiť cesto približne 5 minút. Ak ho nemáte, môžete si pomôcť rukami. Cesto musí byť hladké a pružné.
Teraz rozdelte cesto na tri rovnaké časti. Do jednej z častí pridajte kakao a premiešajte do hladka. V každej z častí nechajte cesto podkysnúť aspoň hodinu. Potom z každej časti vytvorte valček a spojte ich tak, aby vznikla špirála. Položte ju do vymastenej formy a nechajte ešte raz podkysnúť aspoň hodinu.
Pripravte si rúru na teplotu 180 stupňov a pečte pasiek jednu hodinu. Po upečení nechajte pasky vychladnúť a potom ich môžete podávať s rôznymi prílohami ako sú cvikla, čerstvý chren, hrudka, šunka alebo klobása.