Sovie oči
Ingrediencie
Suroviny
- 150 g polohrubá múka
- 100 g hladká múka
- 2 žĺtko
- 2 g soľ
- 60 g zmäknutého masla
- 80 ml mlieka
- 50 g práškového cukru
- Štipka škorice
- 1 pl citrónová šťava
- 2 čl van. pudingového prášku
- 50 g mletý mak
- višňový kompót
- bielko
- na potretie žĺtko
Tvarohová náplň
- 250 g syr cottage cheese
- žĺtok
- 1⁄2 sneh z bielka
- 1 pl práškový cukor
- 1 vanilkový cukor
- 2 pl mlieko
Orechová náplň
- 50 g vlašské orechy
- 1⁄2 sneh z bielka
- 50 ml mlieko
- 40 g práškového cukru
- troška rum
- troška van.cukor
Kvások
- 90 ml mlieka
- 50 g kryštálový cukor
- 10 g droždia
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Kvások prilejeme k múke a žĺtkam.
Miešame v mixéri 5 minút.
Pridáme soľ a maslo a miešame, kým nevznikne hladké cesto.
Necháme hodinu podkysnúť.
Na makovú a orechovú náplň: Mlieko s ostatnými surovinami necháme zovrieť, prisypeme orechy, miešame, pokiaľ sa hmoty spoja a necháme vychladnúť, primiešame sneh z bielka.
Cesto rozvaľkáme na dĺžku plechu a široké asi 20cm. Naznačíme si stred. Asi 1cm od krajov nanesieme pásy ľubovoľnej náplne, na ktoré položíme višne (obrázky ďalej). Okraje a stred potrieme bielkom. Okraje zahneme cez náplň do stredu a zatlačíme. Zatočíme ešte smerom do stredu , aby nám vzniklo miesto v strede, do ktorého ešte pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme pás ľubovoľnej náplne. Koláč okolo náplne potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme 25 minút podkysnúť. Pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút.