Špaldovo-ražné žemličky
Raz-dva hotové, urobte si krásne víkendové ráno s teplým domácim pečivom.
Ingrediencie
- 125 ml vlažného plnotučného mlieka
- 10 g práškového cukru
- 20 g droždia
- 175 g celozrnnej ražnej múky
- 150 g celozrnná špaldová múka
- 150 g hladká múka
- 10 g soľ
- 1 vajce
- 40 g olivového oleja
- podľa potreby vlažná voda
- 1 na potretie rozšľahané vajce
- na posypanie sezam a chia semienka
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si v miske urobíme kvások z mlieka, cukru a čerstvého droždia.
Následne si vo veľkej mise navážime všetky múky, pridáme soľ a zamiešame. Vlejeme hotový kvások, pridáme vajce, olivový olej a začneme hnietiť elektrickým šľahačom s hnietiacimi násadkami. Postupne pridávame vodu až kým nedostaneme vláčne elastické cesto.
Vymiesené cesto premiestnime na pomúčenú dosku, pomúčime a zakryjeme čistou kuchynskou utierkou. Necháme kysnúť 45 minút.
Po vykysnutí premiesime a tvarujeme cesto do tvaru malej žemličky. Žemličky kladieme priamo na plech s papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme soľou a sezamovými semiačkami alebo chia semiačkami. Ostrým nožom urobíme 2 zárezy do tvaru X a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme do zlatista.
Po upečení necháme vychladnúť na mriežke, alebo si ich ešte teplé natrieme maslom a podávame. Dobrú chuť.