REKLAMA

Špaldovo-ražné žemličky

Raz-dva hotové, urobte si krásne víkendové ráno s teplým domácim pečivom.

REKLAMA
Desiata pre deti, ktorá nezostane bez povšimnutia! Zdravá a nápaditá motivácia

Recept nájdeš v tomto článku

Desiata pre deti, ktorá nezostane bez povšimnutia! Zdravá a nápaditá motivácia

Ingrediencie

porcií
14
  • 125 ml vlažného plnotučného mlieka Pridané do
  • 10 g práškového cukru Pridané do
  • 20 g droždia Pridané do
  • 175 g celozrnnej ražnej múky Pridané do
  • 150 g celozrnná špaldová múka Pridané do
  • 150 g hladká múka Pridané do
  • 10 g soľ Pridané do
  • 1 vajce Pridané do
  • 40 g olivového oleja Pridané do
  • podľa potreby vlažná voda Pridané do
  • 1 na potretie rozšľahané vajce Pridané do
  • na posypanie sezam a chia semienka Pridané do
REKLAMA

Postup

30 min.
1. Krok

Začneme tým, že si v miske urobíme kvások z mlieka, cukru a čerstvého droždia.

2. Krok

Následne si vo veľkej mise navážime všetky múky, pridáme soľ a zamiešame. Vlejeme hotový kvások, pridáme vajce, olivový olej a začneme hnietiť elektrickým šľahačom s hnietiacimi násadkami. Postupne pridávame vodu až kým nedostaneme vláčne elastické cesto.

3. Krok

Vymiesené cesto premiestnime na pomúčenú dosku, pomúčime a zakryjeme čistou kuchynskou utierkou. Necháme kysnúť 45 minút.

4. Krok

Po vykysnutí premiesime a tvarujeme cesto do tvaru malej žemličky. Žemličky kladieme priamo na plech s papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme soľou a sezamovými semiačkami alebo chia semiačkami. Ostrým nožom urobíme 2 zárezy do tvaru X a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme do zlatista.

5. Krok

Po upečení necháme vychladnúť na mriežke, alebo si ich ešte teplé natrieme maslom a podávame. Dobrú chuť.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4428 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1491 receptov

Dezert

3618 receptov