Šťavnatý čokoládový koláč
Šťavnatý čokoládový koláč
Ingrediencie
Cesto
- 200 g hladka mu ka
- 2 c l so da bikarbo na
- 4 pl kakao
- 4 pl nasekané lieskovce alebo orechy
- 250 ml biely jogurt
- 100 ml olej
- 8 pl krys ta lovy cukor
- 4 pl marhul ovy dz em
- 2 na potretie pl marhul ovy dz em
Poleva
- 100 g maslo
- g c okola da dala som g mliec nej a 50 g tmavej
- 3 pl kakao
- 3 pl krys ta lovy cukor
- 100 ml mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do misky dáme múku, sódu bikarbónu, kakao ,lieskovce a lyžicou zamiešame.
Do osobitnej nádoby dáme jogurt, marhuľový džem, olej a cukor a mixérom dobre vymiešame. K tejto zmesi potom pridáme sypké suroviny a všetko spolu vymiešame mixérom. Hmotu vylejeme do pripravenej formy obloženej papierom( 26 cm) a dáme piecť na 180C na 25-30 minút. Pozor, aby sa neprepiekla, lebo piškóta bude suchá. Musí ostať vláčna.
Ešte horúci koláč poriadne poprepichujeme vidličkou ( aby sa džem a poleva dostali dovnútra) , hneď natrieme marhuľovým džemom a polejeme polevou. Ozdobíme nasekanými lieskovcami alebo orechmi.
Polevu si pripravíme, kým sa koláč pečie. Do hrnca dáme maslo, čokoládu a mlieko a necháme roztopiť na miernom ohni. Pridáme cukor, kakao a miešame, až kým nevznikne hladká poleva bez hrudiek.