Šťavnatý ryžový nákyp s broskyňami
Toto je ten najlepší ryžový nákyp s ovocím aký som kedy jedla! Z ovocia môžete použiť broskyne ale výborne chutí aj s marhuľami alebo slivkami.
Ingrediencie
- 400 g zavárané brosyne
- 80 g kryštálový cukor
- 700 ml mlieko
- 50 g ryža
- 120 g maslo
- 50 g Med
- 5 ks vajce
- citrónová kôra
- Štipka soľ
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ryžu poriadne umyjeme a za častého miešania uvaríme v mlieku. Po uvarení ju necháme vychladnúť.
Oddelíme žĺtky od bielkov.
Maslo s medom vyšľaháme do peny a postupne zašľahávame žĺtky, citrónovú kôru k ryži.
Z 2 bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh a opatrne ho zamiešame do ryžovej zmesi.
Polovicu ryžovej zmesi vylejeme do vymastej formy. Na ryžu položíme odkvapkané broskyne a zakryjeme ich druhou polovicou ryže.
Ryžový nákyp pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 20 minút.
Pred koncom pečenia zvyšné 2 bielky vymiešame metličkou spolu s cukrom nad vodným kúpeľom, kým sa cukor rozpustí. Následne vyšľaháme na vysokých otáčkach tuhý lesklý sneh. Na upečený nákyp ozdobne navrstvíme sneh, vložíme naspäť do rúry a pečieme ešte 10 minút na 200 °C.