Ako vždy uvariť dokonalú ryžu? Dôležité sú správne pomery, ideálny čas a hrniec
4. 3. 2022
5 min. čítania
Ryža, táto svetoznáma ázijská obilnina, vie Slovákom poriadne zamotať hlavu. V čom tkvie tajomstvo jej prípravy? Sú to správne pomery, ideálny čas alebo dobrý hrniec? S naším návodom sa dozviete, ako uvariť ryžu, aby bola krásne kyprá.
Ryža ako za trest? Už viac nie
Je pravdou, že s varením ryže sa spája hneď niekoľko zádrhelov. Raz je ryža lepivá, inokedy sa pripečie a chytí pachuť spáleniny. Z času na čas sa stáva, že aj napriek opatrnosti sa ryža rozvarí a ponáša sa na nevábnu kašu. Od skúsenejších sa však dozviete, že to nie je žiadna veda a predsa “stačí pridať toľko vody, aby jej hladina presahovala 1 cm na úroveň ryže”. Tieto nekonkrétne návody však nezohľadňujú to najdôležitejšie – druh ryže.
Viete o tom, že existuje až 8000 druhov ryže? Niektoré sú guľaté, iné podlhovasté, s neutrálnou chuťou alebo jemnou orieškovou. Jedno je isté – proces ich prípravy nefunguje úplne univerzálne, preto je najlepšie, ak sa s ryžou pred jej varením aj dostatočne zoznámite. Základný návod na prípravu ryže nájdete zvyčajne uvedený na obale.
⏩Čo potrebujeme na prípravu perfektnej ryže?
Asi nie je žiadnou novinkou, že na prípravu ryže potrebujeme v prvom rade samotnú ryžu. Druh ryže zvolíme podľa spôsobu, na aký ju chceme pripraviť.
V slovenských kuchyniach je najobľúbenejšia klasická guľatozrnná ryža, ktorá sa perfektne hodí do rizota, ako príloha k hlavnému chodu alebo do ryžového nákypu. Lahodnú dlhozrnnú ryžu (kde patrí aj kráľovná ryže - basmati) si najlepšie vychutnáme ako prílohu k mäsu.
Šťavnatý ryžový nákyp
Ryžový nákyp s tvarohom pre všetky maškrtné detičky. Je to veľmi šťavnaté a chutné jedlo.
Basmati ryža
Základný recept na prípravu Basmati ryže. Basmati je dlhozrnná ryža s orieškovou chuťou. Jej výhodou je, že je bezlepková a ľahko stráviteľná. Taktiež má menej kalórií oproti klasickej ryži.
Šťavnatý ryžový nákyp s broskyňami
Toto je ten najlepší ryžový nákyp s ovocím aký som kedy jedla! Z ovocia môžete použiť broskyne ale výborne chutí aj s marhuľami alebo slivkami.
Na 1 pohár guľatozrnnej ryže (napríklad s objemom 250 ml) pripadá 1,5 pohára vody, na 1 pohár dlhozrnnej ryže budeme potrebovať 2 poháre vody. Tieto pomery sú veľmi dôležité. Ak ich nedodržíme, hrozí, že vo výsledku opäť dostaneme pripečenú alebo rozvarenú ryžu.
Budeme tiež potrebovať 1 – 1,5 čajovej lyžičky soli.
Na prípravu si vyhradíme približne 20 – 25 minút.
TIP: Premýšľate, čo si najbližšie z ryže pripravíte? Odporúčame vám kuracie rizoto. Ak však chcete vyskúšať vegetariánsku verziu, tak vám odporúčame skvelé zeleninové rizoto. Verte nám, budete sa zalizovať.
Tekvicové rizoto
Lahodné rizoto na taliansky spôsob, ktoré si rada pripravujem ako ľahký obed hlavne na jeseň.
Krémové šafránové rizoto
Krémové šafránové rizoto s permezánom. Na prípravu šafránového rizota je vhodná táto talianska ryža: Carnaroli, Vialone Nano alebo Arborio.
Krémové tekvicové rizoto
Krémové tekvicové rizoto je ideálne na obed aj večeru počas jesenného obdobia a halloweenu. Postupujte podľa tohto receptu a vychutnajte si toto zdravé a sýte tekvicové rizoto so svojimi priateľmi a rodinou.
🍙Ako uvariť ryžu? Základný postup prípravy
Pri varení guľatozrnnej ryže môžete postupovať podľa nasledujúcich krokov:
- Ryžu najskôr nasypeme do sitka. Preplachovaním v studenej vode ju očistíme od nečistôt a škrobu. Rukou alebo lyžicou ju niekoľkokrát prehrnieme a oplachujeme, kým neodteká čistá voda. Práve škrob je totiž “vinníkom”, ktorý stojí za pripaľovaním ryže.
- Do rýchlovarnej kanvice dáme zohrievať vodu. Takto nás nič nebude brzdiť v plynulej príprave.
- Kým voda v kanvici zovrie, ryžu 2 – 3 minúty nasucho pražíme v hrnci za pravidelného miešania, aby sa neprichytila o dno hrnca. Pre zjemnenie chuti môžeme pridať aj lyžicu rastlinného oleja alebo plátok masla.
- Na 1 pohár ryže pridáme 1,5 pohára vriacej vody. Je dôležité, aby sme na meranie surovín používali pohár (šálku) s tým istým objemom.
- Pridáme soľ a dôkladne premiešame.
- Stlmíme plameň a hrniec zakryjeme pokrievkou.
- Necháme dusiť zhruba 20 minút (pokrievku nedvíhame, kým neuplynie časový limit).
- Servírujeme.
TIP: Ak plánujete uvariť dlhozrnnú ryžu, nezabudnite na pomer – 1 pohár ryže a 2 poháre vody.
👉Ako inak sa dá uvariť ryža?
Príprava ryže sa tiež môže začať v studenej vode. Ryžu vložíme do hrnca, zalejeme väčším množstvom studenej vody a varíme. V prípade potreby prebytočnú vodu scedíme – ide o podobný postup, aký sa používa pri varení drobných cestovín (napríklad tarhone).
Veľmi populárnym spôsobom prípravy ryže je takzvaná pilau metóda. Ryža, ktorú si takto pripravíte, má delikátnu chuť a môžete ju jesť bez akýchkoľvek prísad. Najčastejšie sa na pilau metódu používa basmati alebo thajská jasmínová ryža. Aké sú jej základné kroky?
- Najprv v hrnci roztopíme maslo, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a 2 – 3 minúty miešame.
- Potom do hrnca nasypeme ryžu, 1 – 2 minúty varíme a restujeme bez vody.
- Pridáme horúcu vodu dochutenú soľou, tymiánom, korením a bobkovým listom.
- Všetko v hrnci spolu premiešame a necháme krátko zovrieť.
- Keď sa tak stane, znížime plameň na minimum a zakryjeme hrniec pokrievkou. Už nemiešame. Varíme približne 20 minút.
Výborná ryža na turecký spôsob
Toto je moja najobľúbenejšia ryža. Svoju výbornú chuť dostane od opražených cestovín a masla🙂
Všeobecné pravidlá, aby ryža neprihorela
Držte sa týchto osvedčených rád a vaša ryža bude vždy perfektná:
- Ryžu pred varením niekoľkokrát prepláchnite, aby ste sa zbavili škrobu (musí z nej tiecť priezračná voda, nie mliečna).
- Počas varenia nedvíhajte pokrievku, ani ryžu nemiešajte.
- Ryžu premiešajte, až keď je hotová, aby sa trochu prevzdušnila.