Zdroj: Pixabay
Steaky a morské plody s cesnakovou smotanovou omáčkou
Recept Surf and Turf s cesnakovou smotanovou omáčkou je úžasnou zmesou pikantného steaku a šťavnatých morských plodov, ktorú často pripravujem na špeciálne príležitosti. Cesnaková smotanová omáčka vytvára aromatickú, bohatú a krémovú vrstvu, ktorá dokonale spája chute chudého steaku a čerstvých morských plodov.
Ingrediencie
- 2 Steaky zo sviečkovice
- 8 Veľké krevety, bez škrupín a s kôrou
- 2 pl Olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 3 strúčiky Cesnaku, jemne nasekaného
- 1 pohár Tučnej smotany
- 1⁄2 pohár Bieleho vína
- 2 pl Nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- Olivový olej na mazanie
- Klíny citróna na podávanie
Najnovšie letáky
Postup
Začnite predhriatím grilovacej panvice. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože dostatočne rozpálená panvica účinne opečie steak a zachytí požadované chute.
Steaky z panenky osolte a okoreňte. Podľa mojich skúseností pomôže použitie korenia aspoň 10 minút pred pečením, aby sa tieto chute hlboko prenikli do steaku.
Rozpálenú grilovaciu panvicu zľahka potrite olivovým olejom a položte na ňu steaky.
Steaky ďalej grilujte asi 4-5 minút z každej strany, ak chcete dosiahnuť stredne prepečený povrch, alebo kým nie sú prepečené na požadovanú úroveň.
Keď sú steaky upečené, preložte ich na teplý tanier a prikryte fóliou, aby sa udržali teplé a mohli odpočívať. Vo všeobecnosti sa odporúča nechať steaky odpočívať tak dlho, ako ste ich varili. Pomôže to opätovnému rozloženiu šťavy v celom steaku.
Na tej istej panvici pridajte ďalšiu lyžicu oleja a prihoďte krevety. Varte ich, kým nezískajú krásny ružový odtieň, čo zvyčajne trvá asi 2-3 minúty z každej strany.
Keď sú krevety uvarené, prelož ich na tanier k steakom.
Teraz je čas pripraviť cesnakovú omáčku. Na tej istej panvici pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a varte, kým nie je aromatický, ale nie hnedý.
Prilejte biele víno a varte, kým sa nezredukuje približne na polovicu.
Postupne primiešajte hustú smotanu a varte, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu.
Omáčku ochuťte soľou, korením a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Ak sa vám zdá omáčka trochu hustá, pokojne pridajte trošku bieleho vína alebo vody.
Odpočinutý surf a morské plody prelejte cesnakovou omáčkou, podávajte s citrónovými plátkami a vychutnajte si toto nádherne vyvážené jedlo.