REKLAMA
Štedrák

Štedrák

U nás tradičný koláč na Vianoce či Veľkú noc. Recept od starkej, ktorý si od detstva na sviatky pamätám či už od nej alebo od maminy. Takýto sa pečie u nás.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
40

Cesto

  • 500 g hladkej múky Pridané do
  • 1 ks vajce Pridané do
  • 1 dl oleja Pridané do
  • Štipka soli Pridané do
  • kocka čerstvého droždia Pridané do
  • 1 dl mlieka Pridané do
  • 1 čl cukru Pridané do

Maková vrstva

  • 250 g mletý mak Pridané do
  • 1 ks vanilkový cukor Pridané do
  • podľa chuti práškový cukor Pridané do

Orechová vrstva

  • 250 g Mleté vlašské orechy Pridané do
  • 1 ks vanilkový cukor Pridané do
  • podľa chuti práškový cukor Pridané do

Tvarohová vrstva

  • 1 kg hrudkový tvaroh Pridané do
  • 2 ks vajcia Pridané do
  • 1 ks vanilkový cukor Pridané do
  • citrónová kôra Pridané do
  • podľa chuti práškový cukor Pridané do

Ešte budeme potrebovať

  • 2 dl teplé mlieko Pridané do
  • 1 pl olej Pridané do
  • slivkový lekvár Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Plnky si pripravíme tak, že v miskách si zmiešame potrebné ingrediencie na každú z nich.

2. Krok

Zarobime si kvások. Mlieko s lyžičkou cukru dáme zohriať nad plameň, keď je teplé vypneme plameň a pridáme kvasnice. Necháme nakysnúť.

3. Krok

Všetky ingrediencie na cesto dáme do robota a vymixujeme nelepivé cesto.

4. Krok

Presunieme na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.

Štedrák - krok prípravy 1
5. Krok

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 časti.

Štedrák - krok prípravy 1
6. Krok

Jednu časť na tenko vyvaľkáme do tvaru plechu a presunieme na plech vymastený olejom a vysypaný polohrubou múkou. Vytŕčajúce časti zrežeme. Potrieme slivkovým lekvárom, posypeme makovou zmesou a lyžicou pokvapkáme (polejeme) teplým mliekom zmiešaným s lyžicou oleja.

Štedrák - krok prípravy 1
7. Krok

Vyvaľkáme ďalšie cesto a položíme na makovú vrstvu. Opäť zrežeme vytŕčajúce časti. Nasypeme orechovú zmes a opäť lyžicou trochu polejeme mliekom s olejom.

Štedrák - krok prípravy 1
8. Krok

Na orechovú vrstvu dáme tretie, na tenko vyvaľkané cesto a pridáme tvarohovú zmes. Vrch posypeme škoricou a môžeme pridať sušené hrozienka.

Štedrák - krok prípravy 1
9. Krok

Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov 10 minút, potom pridáme na 180 stupňov a pečieme približne 25 minút, kým sú kraje zlatisté.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov