Štedrák
U nás tradičný koláč na Vianoce či Veľkú noc. Recept od starkej, ktorý si od detstva na sviatky pamätám či už od nej alebo od maminy. Takýto sa pečie u nás.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 1 ks vajce
- 1 dl oleja
- Štipka soli
- kocka čerstvého droždia
- 1 dl mlieka
- 1 čl cukru
Maková vrstva
- 250 g mletý mak
- 1 ks vanilkový cukor
- podľa chuti práškový cukor
Orechová vrstva
- 250 g Mleté vlašské orechy
- 1 ks vanilkový cukor
- podľa chuti práškový cukor
Tvarohová vrstva
- 1 kg hrudkový tvaroh
- 2 ks vajcia
- 1 ks vanilkový cukor
- citrónová kôra
- podľa chuti práškový cukor
Ešte budeme potrebovať
- 2 dl teplé mlieko
- 1 pl olej
- slivkový lekvár
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Plnky si pripravíme tak, že v miskách si zmiešame potrebné ingrediencie na každú z nich.
Zarobime si kvások. Mlieko s lyžičkou cukru dáme zohriať nad plameň, keď je teplé vypneme plameň a pridáme kvasnice. Necháme nakysnúť.
Všetky ingrediencie na cesto dáme do robota a vymixujeme nelepivé cesto.
Presunieme na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 časti.
Jednu časť na tenko vyvaľkáme do tvaru plechu a presunieme na plech vymastený olejom a vysypaný polohrubou múkou. Vytŕčajúce časti zrežeme. Potrieme slivkovým lekvárom, posypeme makovou zmesou a lyžicou pokvapkáme (polejeme) teplým mliekom zmiešaným s lyžicou oleja.
Vyvaľkáme ďalšie cesto a položíme na makovú vrstvu. Opäť zrežeme vytŕčajúce časti. Nasypeme orechovú zmes a opäť lyžicou trochu polejeme mliekom s olejom.
Na orechovú vrstvu dáme tretie, na tenko vyvaľkané cesto a pridáme tvarohovú zmes. Vrch posypeme škoricou a môžeme pridať sušené hrozienka.
Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov 10 minút, potom pridáme na 180 stupňov a pečieme približne 25 minút, kým sú kraje zlatisté.