:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/gAwx0l5n31DF0tVC8XL6/71311aa3985b34978cf03af40d8ce1.jpeg)
Štedrák
Na tento koláčik je veľa receptov,,ja som ho robila 1x a to podľa receptu mojej babky,trošku som si ho upravila podľa seba .Je výborný a chutil všetkým. Určite ho budem piecť znova .
Ingrediencie
cesto
- 750 g polohrubá múka
- 60 g droždia
- 1 čl soľ
- 300 ml mlieko
- 120 g maslo
- 100 g kryštálový cukor
- 3 žĺtko
plnka č.1,,maková"
- 200 g mletý mak
- 200 ml mlieko
- 10 g maslo
- 130 g kryštálový cukor
- 1 vanilkový cukor
- hrozienka nemusí byť
- citrónová šťava
plnka č.2 ,,orechová"
- 200 g mleté orechy
- 200 ml mlieko
- 30 g strúhanka
- 80 g práškový cukor
- 1 vanilkový cukor
plnka č.3 ,,tvarohová "
- 500 g hrudkový tvaroh
- 80 g práškový cukor
- 3 žĺtka
- citrónová kôra
plnka č.4 ,,lekvárová "
- slivkový lekvár
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ja som robila cesto v pekárničke ,ale kto nemá pekárničku urobí si ho klasickým spôsobom v miske . Do misky/pekárničky si dáme vlažné mlieko a kryštálový cukor ,pridáme rozmrvené kvasnice a necháme chvíľku nakysnúť.Ku kvásku pridáme ostatné ingrediencie ,zamiesime a necháme vykysnúť . *maslo je lepšie roztopiť a tak pridať k cestu
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/gAwx0l5n31DF0tVC8XL6/57a50d214a073b9d2aaf9ca36cba84.jpeg)
Počas kysnutia cesta si pripravíme plnky. Prvá a druhá plnka sa robí podobne. Zomletý mak a orechy zalejeme horúcim mliekom,premiešame a pridáme cukor, vanilkový cukor, kôru na ochutenie,ostatné ingrediencie a dobre premiešame . Tvarohovú plnku si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií s nastrúhanou citrónovou kôrou, ktorú dôkladne umyjeme pred strúhaním. *makovú plnku môžeme použiť aj hotovú z obchodu len pridáme ku nej trochu masla,mlieka,kryštáloveho cukru a citrónovej šťavy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/gAwx0l5n31DF0tVC8XL6/bb957ab56e0d3e08e40ad0b51d2a8f.jpeg)
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 5 častí a vyvaľkáme na tenko.A môžeme vrstviť ,,prvý plát dáme na vymastený a múkov vysypaný plech ,,natrieme slivkový lekvár, preložíme ďalším plátom, *ak máme lekvár tuhý ,rozmiešame si ho trošku vodou .
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/gAwx0l5n31DF0tVC8XL6/9d3706d76c4860c993a20bbfed5167.jpeg)
Ďalší plát potrieme orechovou plnkou a prekryjeme ďalším plátom .
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/gAwx0l5n31DF0tVC8XL6/5e57040b26d0321b74a975ad4e49c1.jpeg)
Plát potrieme makovou pnkou a znova prekryjeme plátom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/gAwx0l5n31DF0tVC8XL6/2203702b61aa59787560164ba9c578.jpeg)
Na posledný plát dáme tvarohovú plnku. A štedrák dokončíme mriežkou z kysnutého cesta.Trošku rukou pritlačíme ,dáme do rúry a pečieme asi 70 minút pri 150°C. Záleží kto akú rúru má . A vianočný štedrák máme hotový ! Prajem Vám dobrú chuť!
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/gAwx0l5n31DF0tVC8XL6/0ddfc63ef9a6d45e525ad3d2ee408c.jpeg)