Zdroj: FB: Jedlo je krásne
Šumienkový koláč
Svieži šumienkový koláč s pochúťkovou smotanou, kiwi, mandarínkou a želatínou.
Ingrediencie
Cesto
- 6 pl polohrubá múka
- 6 pl práškový cukor
- 1 ks kypriaci prášok
- 3 pl vlažná voda
- 1 pl Zlatý klas (prášok)
- 6 ks žĺtko
Plnka
- 1 ks šľahačka
- 2 ks pochuťková smotana
- 1 ks vanilkový cukor
- 1 pl práškový cukor
Želatína
- 4 ks citrónová šumienka
- 1 ks vanilkový cukor
- 30 g želatína
- 800 ml voda
Ovocie
- kivi
Najnovšie letáky
Postup
Na začiatok oddelíme žĺtka od bielok. Zo žĺtok, práškového cukru a vody vyšľaháme penu.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
V miske zmiešame múku s práškom do pečiva a zlatým klasom. Pridáme k nej penu zo žĺtok a pomaly primiešame sneh z bielok.
Cesto pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 30 až 40 minút. Plech na pečenie vymastíme a pomúčime.
Medzitým si pripravíme plnku. V miske vyšľaháme smotanu na šľahanie s vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme ešte pochúťkové smotany a vymiešame ich spolu.
Nakoniec si pripravíme želatínu. V hrnci zmiešame vodu s vanilkovým cukrom a šumienkami. Necháme ju priviesť k varu a odstavíme.
Trochu šumienkovej vody odlejeme bokom a necháme ju vychladnúť.
Do väčšej časti šumienkovej vody pridáme želatínu a dobre ju rozmiešame. Následne ju prilejeme k vychladnutému zvyšku šumienkovej vody a premiešame.
Na vychladnutý korpus natrieme plnku. Na plnku uložíme plátky kiwi a mandarínky. Na ovocie vylejeme vychladenú želatínu. Koláč necháme poriadne stuhnúť.