Zdroj: manyakotic from Getty Images
Švédsky jablkový koláč
Perfektný švédsky jablkový koláč, ktorý chutí neodolateľne.
Ingrediencie
- 200 g hladká múka
- 100 g maslo
- 3 kus jablká
- 65 g cukor
- 1 kus vajce
- 3 Lyžice mlieka
- 2 lyžičky prášok do pečiva
- 1 balenie vanilkový cukor
- štipka soli
- 1 lyžička škorica
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V miske zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou, 40g cukru a pokrájaným maslom.
Rukami premiešame suroviny a pridáme vajce zmiešané s mliekom.
Po dôkladnom premiesení cesta vytvoríme guličku, zabalíme ju do potravinovej fólie a dáme ju do chladničky odpočívať.
Kým cesto odpočíva v chladničke, očistíme a nakrájame jablká na tenké plátky.
V miske zmiešame jablká, 1 balenie vanilkového cukru, 25g cukru a škoricu, aby jablká nasiakli všetkou chuťou.
Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na dve polovice a obidve vyvaľkáme.
Jedno cesto preložíme do vymastenej a múkou posypanej formy (s dnom aj bokmi), potom naň naložíme jablkovú plnku a zakryjeme druhou časťou cesta.
Švédsky jablkový koláč pečieme pri 180 stupňoch cca 35 minút.