Zdroj: Pixabay : jilbrundin0
Švédsky "Lussekatter"
Lussekatter alebo Luciine mačky sú tradičné švédske kysnuté pečivo, ktoré sa pečie na Luciu 13. decembra. Tento recept som pripravila už niekoľkokrát a vždy sa stal hitom pre moju rodinu a hostí. Sú mäkké, mierne sladké a majú neopakovateľnú šafránovú chuť. Podľa tohto receptu sa pripraví asi 20 kusov.
Ingrediencie
- 250 ml mlieko
- 75 Gram Čerstvé kvasnice
- 200 Gram cukor
- 125 Gram maslo rozpustené
- 2 vajcia
- 1⁄2 Čajová lyžička soľ
- 600 Gram múka
- 1 g šafránu
- hrozienka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ak chcete upiecť švédsky lussekatter, rozdrvte šafranové vlákna v mažiari. Tento krok pomáha získať zo šafranu maximum chuti.
Mlieko mierne zohrejte, ale nech nie je horúce. Je dôležité, aby bolo mlieko len vlažné, pretože príliš horúce mlieko zničí kvasnice a cesto nevykysne.
Droždie rozdrvte vo veľkej miske a zmiešajte s vlažným mliekom a 50 g cukru do hladka. To by malo trvať asi 5 minút, kým sa droždie úplne rozpustí.
Pridajte rozpustené maslo, vajce, soľ, zvyšný cukor a šafran a dobre premiešajte.
Postupne pridávajte múku a vypracujte hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť približne nezdvojnásobí.
Pripravte si 2 plechy s papierom na pečenie.
Cesto rozdeľte na 20 častí a z každej vytvarujte asi 20 cm dlhý závin. Potom pramene stočte do tvaru \S\ a položte ich na plechy na pečenie. Do stredu každej krivky vtlačte sultánku.
Formy prikryte a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
Rúru predhrejte na 200 stupňov.
Vyšľahajte zvyšné vajce a potrite ním lussekatter. Po upečení tak získajú krásnu zlatistú farbu.
Lussekatter pečte 15-20 minút dozlatista.
Pred podávaním nechajte švédsky koláč "Lussekatter" vychladnúť na mriežke.