Sviečková na smotane
Ingrediencie
- citrónová šťava
- 800 g hovädzia sviečková
- 50 g slanina
- 1 kus mrkva
- 1 kus petržlen
- 1 kus zeler
- 1 kus Cibuľa
- maslo
- 10 kus celé čierne korenie
- 4 kus pimiento
- 2 kus bobkový list
- soľ
- mleté čierne korenie
- 200 ml šľahačka
- mlieko
- múka
- cukor
- horčica
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Sviečkovú očistíme, osušíme a z každej strany osolíme a okoreníme. Slaniny si nakrájame na hrubé pásy a prešpikujeme sviečkovicu pomocou úzkeho noža. Zeler, mrkvu a petržlen očistíme a nakrájame na kocky. Takisto si nakrájame aj cibuľu.
Na panvici si zohrejeme maslo a sviečkovú vcelku opečieme z každej strany, aby sa mäso zatiahlo a neprišli sme o štavu. Pridáme nakrájanú zeleninu a cibuľu.
Po opečení mäso vytiahneme a odložíme na tanier. Do zeleniny si môžeme pridať aj slaninu ak nám zostala pri špikovaní mäsa. Pridáme zmes korenia (čierne korenie, nové korenie a bobkový list) najlepšie ich dať do nádobky alebo sitka aby sme ich mohli neskôr ľahko odstrániť. Pridáme trošku cukru a lyžicu horčice. Teraz to musíme cele dochutiť ak bude treba pridáme ešte cukor alebo horčicu.
Sviečkovu aj zeleninu dáme do pekáča, podlejeme horúcou vodou a dáme do rúry. Na 180 °C prvých 15 minút a 150 °C dalšiu hodinu a pol. Podľa potreby podlievame vodou.
Keď je maso hotové tak ho odložíme z pekáča preč. Zeleninu poriadne rozmixujeme pridáme smotanu na šlahanie a podľa potreby nariedime mliekom. Dochutíme soľou a podľa potreby citrónovou štavou alebo cukrom. Mäso nakrájame a možeme podávať. Najlepšie s domácim knedlíkom. Dobrú chuť.