Ako pripraviť bôčik na údenie? 10 krokov k dokonale chutnej domácej slanine
23. 11. 2023
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Slanina – to je pochúťka, z ktorej sa púšťajú slinky! Poctivá domáca slanina je najlepšia, preto sa zíde poznať postup, ako pripraviť bôčik na údenie. Pohodlne, v domácom prostredí a s kvalitnými surovinami – tento postup približuje tie najdôležitejšie kroky.
Krátky prehľad:
🥓Z čoho sa robí domáca slanina?
Príprava domácej slaniny sa najviac osvedčila z bravčového bôčika bez kosti. Striedajú sa v ňom vrstvy tukového tkaniva s pruhmi svaloviny. Už na prvý pohľad je vidieť prerastenie tukom, čo má vplyv aj na samotnú slaninu. Najlepší bravčový bok pochádza z oblasti okolo predných nôh. Hodí sa na pečenie, grilovanie, údenie aj prípravu ďalších mäsových výrobkov (napríklad klobás).
Kupovať bôčik v supermarkete? Zvyčajne ide o cenovo atraktívnu ponuku, no treba zvážiť prípadné nedostatky v kvalite mäsa. Uisti sa, že mäso neobsahuje žiadne antibiotiká, rastové hormóny ani umelo nastrekovanú vodu. Najlepšiu domácu slaninu pripravíš z bravčového mäsa od chovateľov alebo z fariem, kde vedia garantovať kvalitu a pôvod mäsa. Dobrý lokálny mäsiar ochotne pomôže s výberom vhodného bôčika na údenie.
✔️Postup, ako pripraviť bôčik na údenie
Budeme potrebovať:
- bravčový bôčik
- kuchynskú soľ
- ostrý nôž
- papierové vreckovky
- vakuovačku na potraviny a vákuovacie vrecká
Ako pripraviť mäso na údenie?
- Bravčový bôčik, z ktorého má vzniknúť lahodná slanina, by mal mať šírku cca 10 – 12 cm. Ak je kus prerasteného bôčika širší ako 20 cm, rozdelíme ho na 2 približne rovnaké časti. Bôčik odvážime, aby sme vedeli pomerne pripraviť aj adekvátne množstvo soli.
- Bravčový bôčik určený na údenie umyjeme pod studenou tečúcou vodou zo všetkých strán.
- Umytý bôčik osušíme papierovými utierkami. Na povrchu by mal zostať suchý a bez zvyškov papiera.
- Z bravčového bôčika odrežeme odstávajúce šľachy, aby vznikol kompaktný tvar. Ponechať bravčový bok s kožou alebo bez kože? Známe sú postupy, kedy sa koža z bôčika precízne zreže ostrým nožom (rez musí byť hladký), chybou však určite nebude ani ponechanie kože na bôčiku.
- Bravčový bôčik je pripravený na solenie. Na 1 kilogram bravčového bôčika použijeme 20 – 25 g kuchynskej soli.
- Zo všetkých strán nasolený bôčik vložíme do vákuovacieho vrecka vhodnej veľkosti. Pri vkladaní dávame pozor na to, aby okraje vrecka zostali čisté (napríklad tak, že okraje ohrnieme smerom von). Nečistoty na okrajoch by mohli poškodiť vzduchotesnosť. Vákuovačkou odsajeme z vrecka vzduch.
- Bôčik by mal pobudnúť v chladničke 2 – 3 týždne pri teplote 4°C. Každý druhý deň vákuové vrecko s bôčikom otočíme na druhú stranu. Dávame pozor, aby zvar na vrecku nepovolil.
- Po týždňoch v chladničke presolený bravčový bôčik vyberieme z vrecka, umyjeme pod vlažnou vodou, osušíme utierkami a približne 5 cm od okraja napichneme na údiaci háčik.
- Takto pripravený bôčik vložíme do vyhriatej udiarne. Po pár minútach skontrolujeme, či je bôčik na povrchu suchý.
- Údiť sa bude približne 6 hodín pri teplote okolo 50 °C (čas závisí od veľkosti mäsa, schopností udiarničky, ...). Po vyúdení necháme domácu slaninu vychladnúť.
💡Údenie slaniny – ďalšie tipy a postupy
Na údenie bravčového bôčika existuje veľa domácich receptov a postupov a vždy s mierne odlišným výsledkom. Úlohou soli je mäso presoliť a konzervovať, avšak na zvýraznenie chuti slaniny sa používajú aj ďalšie koreniny – najmä čierne korenie, bobkový list, čierne korenie, červená paprika, …
Veľké rozdiely sú taktiež v samotnom postupe presoľovania, použití soľného nálevu či v čase strávenom v chladničke. Pozri si ďalšie postupy, ako slaninu pripraviť a údiť.
Prečítaj si tiež
Ako dlho údiť slaninu? Dôležitá je príprava, správne drevo a čas
Údenie slaniny v domácich podmienkach vyžaduje trpezlivosť a správny postup. Ako dlho slaninu údiť, aby bola snaha korunovaná výborným chuťovým pôžitkom?
⭐Domáca slanina v obľúbených receptoch
K dobrej domácej slanine netreba veľa. Stačí drevený lopárik, ostrý nožík, krajec čerstvého chleba, horčica alebo cibuľka a chuť dosýta sa najesť. Okrem toho slanina našla svoje miesto v mnohých výborných receptoch, v ktorých sa postará o jedinečné zvýraznenie chuti.
- Recept na bryndzový koláč so slaninou
- Recept na halušky so syrom a slaninou
- Recept na bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou
Bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou
Recept na bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou ako od babičky. Je to tradičné slovenské jedlo.
- Recept na kuracie závitky so slaninou
Kuracie závitky so slaninou
Kuracie závitky so slaninou a syrom sú chrumkavé, bohato chutné a jednoduché na prípravu. Toto jedlo je perfektné pre všetky príležitosti, či už pre rodinné obedy alebo pre slávnostné večere.
- Recept na sedliacke zemiaky
Sedliacke zemiaky
Perfektné sedliacke zemiaky so slaninou sú veľmi populárnym slovenským jedlom. Môžu sa podávať samostatne alebo ako príloha.
- Recept na bravčové karé na slaninke
- Recept na klasický cesnakový posúch so slaninou
- Recept na plnené raňajkový košíčky
- Recept na avokádové topinky so slaninou
Avokádové topinky
Výborné a hlavne jednoduché avokádové topinky, ktorými si rozhodne spestríte raňajky.
- Recept na sviečkovú na smotane
- Recept na cuketové placky so slaninou
Cuketové placky so slaninou
Recept na cuketové placky so slaninou, ktorý zvládne pripraviť aj začiatočník.
- Recept na kuracie prsia v slaninovom obale