Svieži citrónový koláč
Rýchly a zdravý citrónový koláč - Lemon Pie si pripravíte pomerne jednoducho.
Ingrediencie
Príprava cesta
- 1 hrnček hladká múka
- 1 pl kryštálový cukor
- 1⁄4 čl soľ
- 110 g studeného masla
- 3 pl veľmi studenej vody
Príprava citrónovej plnky
- 1 hrnček kryštálový cukor
- 3 pl kukuričného škrobu Gustin
- 0.13 čl soľ
- 11⁄2 hrnček horúcej vody
- 3⁄4 hrnček jemnej strúhanky
- 4 žĺtko
- 1 maslo
- 1 kôru z veľkého citróna
- 2 šťavu z veľkých citrónov
Príprava snehu
- 4 bielka (ja by som dal kľudne aj dvojnásobok pre vyšší sneh)
- štipka soli
- 4 pl práškového cukru
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si upečieme cesto. Na cesto si vo veľkej mise ručne spracujeme múku, cukor, soľ a na malé kocky nakrájané studené maslo. Ručne spracovávame, kým sa zmes nezačne drobiť. Pridáme 3 lyžice studenej vody a spracujeme cesto. Rozvaľkáme na pomúčenej doske, vložíme do formy na koláč a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme do zlatista.
Kým sa nám pečie cesto, začneme s prípravou citrónovej plnky. Do misy nad parou si vsypeme cukor, kukuričný škrob a soľ. Prelejeme vodou a necháme za občasného miešania roztopiť. Pridáme strúhanku a miešame, kým sa úplne rozpustí.
Oddelíme 4 vajíčka na žĺtka a bielka. Žĺtka jemne vidličkou prešľaháme a pridáme pár lyžíc horúcej zmesi, prešľaháme. Postupne pridávame ďalšie a ďalšie lyžice. Žĺtkovú zmes nakoniec vylejeme späť do zvyšku horúcej zmesi nad parou a varíme ďalšie 2 minútky, kým zmes nezhustne. Pridáme citrónovú kôru, citrónovú šťavu a maslo. Dobre premiešame, hustú zmes odstavíme a necháme vychladiť.
Ďalej si vyšľaháme sneh do tuha zo 4 bielok (pre vyšší koláč z 8 bielok), ktoré ocukríme práškovým cukrom.
Upečené cesto si naplníme citrónovou plnkou na ktorú navrstvíme sladký sneh a dáme piecť do rúry na 180 stupňov, kým nezačne vrch hnednúť. Hotový koláč ihneď podávame. Dobrú chuť.