Tekvicový prívarok
Prívarok je jedlo môjho detstva. Moja mama často varila rôzne prívarky a jeden z našich najobľúbenejších ból práve tento :-)
Ingrediencie
- 11⁄2 kg Tekvica biela čerstvá
- 1 Cibuľa
- 3 dl mlieko
- 3 dl voda
- 1 dl smotana na varenie
- kôpor čerstvý
- 2 pl hladká múka
- 2 bobkový list
- 8 zrniek celé čierne korenie
- 1 kl mletá rasca
- soľ
- olej
- šťava z citróna
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pripravíme si všetko potrebné na náš prívarok. Ak nemáte čerstvý kôpor, tak môžte dať aj mrazený, ja tu mám celkom čerstvý voňavý kôpor zo záhradky. Čo sa týka dochutenia prívarku, ja používam citrón, ten mi tu chutí ovela viac než ocot, ale kto chce, ten si pravdaže dochutí octom. Čo sa týka mlieka, ja nahrádzam do všetkých prívarkov časť mlieka vodou. A to preto, lebo mlieko by sa vám len penilo a penilo kým sa vám to uvarí do mäkka a ani to potom nevyzerá najvábivejšie. A keď dáte mlieko, musíte aj častejšie miešať, keďže mlieko sa lahko pripeká. Takže má to dosť výhod,ale verte, že na chuti to v žiadnom prípade neuberie!
Tekvicu si len umyjeme, ak treba vyberieme jadierka a postrúhame nahrubo. Čistiť ju vôbec netreba, teraz je ešte mladučká s jemnou šupkou Cibulu si pokrájame nadrobno.
Na oleji si zosklovatíme cibulu, pridáme k nej tekvicu, trochu osolíme a chvílku necháme poškvrčať. Vlastne nech sa celá poriadne ohreje. Následne prilejeme 3dl vody, pridáme pokrájaný kôpor, bobkové listy, rascu, č.korenie a soľ. Takto necháme variť celkom do mäkka.
Keď je už tekvica mäkká, si v 3dl mlieku rozmiešame 2pl hladkej múky aj so smotanou na varenie. Vlejeme do prívarku a od bodu varu povaríme ešte zo 10-15 minút. Nakoniec už len dochutíme prívarok citrónovou šťavou, ale kludne aj octom :-) Ja osobne používam do prívarkov citrón, dá celkom inú chuť, pre mňa ovela lepšiu než ocot.
Prívarok máme hotový a môžme podávať ;-) Nám takáto hustota prívarku vyhovuje, ale to si už môže každý upraviť podla seba. Kludne môžte množstvo tekutiny podla oka ubrať. Kto chce si prívarok môže namiesto múky zahustiť škrobom, alebo celkom jednoducho 1 velký zemiak nastrúhať na jemno a nechať ho v prívarku rozvariť. Ja mám odskúšané už všetky tieto verzie, takže môžem vrelo odporúčať hociktorú, všetky sú výborné. Táto s múkou je vlastne tá klasická verzia.
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube