Tradičná valašská kyselica
Vyskúšajte túto obmenu slovenskej kapustnice, tentokrát na valašský spôsob. Naozaj skvelá!
Ingrediencie
- 100 g slanina
- 20 g maslo
- 300 g zemiaky
- 50 ml mlieko
- 1 ks Cibuľa
- 100 g klobása
- 1 pl hladká múka
- 200 ml kyslá smotana
- 400 g kyslá kapusta
- soľ a korenie
- rasca
- bobkový list
- nové korenie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do väčššieho hrnca dáme variť kapustu i s nálevom a hrnčekom vody, v druhom, s osolenou vodou a rascou, na kocky pokrájané zemiaky. Do hrnca s kapustou pridáme ešte niekoľko bobkových listov a pár guličiek nového korenia. Keď sú zemiaky skoro mäkké, pridáme ich aj s vodou do hrnca ku kapuste.
Orestujeme na kocky nakrájanú slaninu, cibuľu a na kolieska nakrájanú klobásu. V troške mlieka rozmiešame lyžicu múky, vlejeme do hrnca a dôkladne rozmiešame. Potom pridáme osmaženú cibuľku, klobásu a slaninu. Za občasného miešania necháme variť asi štvrť hodiny. Nakoniec odstavíme a dochutíme kyslou smotanou, prípadne soľou a korením. Kyselica sa môže podávať samotná alebo s čerstvým chlebom.