Tradičný bazový sirup
Vyskúšajte tento domáci bazový sirup od babičky!
Ingrediencie
- 100 hlavičiek púpavy
- 4 väčšie bazové súkvetia
- 2 hrnčeky voda
- 1 cukor na sirup Dr.Oetker (g)
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si poriadne premyjeme púpavové kvety. Do misky z nich vytrháme žlté lupienky, opäť premyjeme a vložíme do hrnca. Do hrnca vložíme aj premytú bazu, zalejeme 2 hrnčekmi vody, necháme zovrieť a varíme 1-2 minúty. Odstavíme, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Následne uložíme na noc do chladničky.
Na druhý deň precedíme veľmi jemným sitkom kvety od vody. Cedíme kým sa nezbavíme všetkých väčších čiastočiek. Ochutenú vodu dáme do čistého hrnca, pridáme 1 balenie sirupu na cukor, ktorý už obsahuje okrem cukru aj enzýmy a kyselinu citrónovú. Varíme, kým sirup nedosiahne vami požadovanú konzistenciu. Ja svoj varím na nízkom plameni tak 15 minút.
Hotový sirup prelejeme do zaváraninových pohárikov doplna, zavrieme a otočíme vekom nadol na kuchynskú utierku. Zabalíme do deky a necháme vychladnúť. Dobrú chuť.