Úžasné domáce rožky Salzstangerl
Kto by nemal rád čerstvé rožky na raňajky? S chrumkavou kôrkou a jemnou striedkou? Ponúkam vám veľmi jednoduchý receptík na skvelé rožky, ktoré sa hodia nielen na raňajky, ale aj k dobrému gulášu alebo polievke👍
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg hladká múka
- 61⁄2 dl voda
- 50 g maslo
- 1 pl soľ
- 1 pl kryštálový cukor
- 21 g čerstvé droždie
Na potretie
- voda
Na posypanie
- hrubozrnná soľ
- celá rasca
Najnovšie letáky
Postup
V miske si najprv lyžicou premiešame múku so soľou. Pridáme tekuté maslo a v 4 dl vody rozmiešané droždie s 1 KL cukru. Tých zvyšných cca 2,5-3 dl vody pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Vypracujeme si polotuhé cesto, ktoré ešte s trochou múky vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
Zatiaľ si pripravíme hrubozrnnú soľ a celú rascu na posypanie. Ďalej trochu vody na potretie rožkov pred pečením a aj mištičku vody, ktorú dáme na spodok rúry počas pečenia. Z mištičky sa počas pečenia voda vyparuje a od toho budú naše rožky príjemne chrumkavé ;-)
Nakysnuté cesto rozdelíme na 17 rovnakých častí a každý kúsok ešte raz krátko vymiesime do bochníčka.
S bochníčkami ihneď pracujeme ďalej. Bochníček vyvaľkáme na tenko, najprv len do tvaru veľkého vajca a následne do tvaru trojuholníka. A napokon cesto zrolujeme od širšej smerom k užšej strane do tvaru tenkého rožka so špicatými koncami :-)
Rožky pokladieme na suchý plech, potrieme poriadne vodou a posypeme soľou a rascou. Takto necháme rožky 10 minút postáť. Za tento čas si rozohrejeme rúru na 210 °C a dáme do nej aj mištičku s vodou, najlepšie už s horúcou, aby začala vrieť, kým sa rúra rozohreje na 210 °C.
Napokon rožky dáme do rúry a pečieme cca 20 minút do zlatista :-) Treba si to radšej kontrolovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
Rožky sú výborné, zvonka chrumkavé vo vnútri s jemnou striedkou ;-) Verím, že po skúške si ich zamilujete! Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube