Úžasné jablkové koláče
Lahučké, mäkké kysnuté cesto s bohatou jablkovou plnkou.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g múka
- 250 ml mlieko
- 125 ml olej
- 50 g kryštálový cukor
- 1 bielok vaječný
- 1 kl soľ
- 1 kl cukor
- 21 g čerstvé droždie
Plnka
- 5 jabĺk
- 100 ml cukor kryštál alebo podľa chuti
- 3 pl vanilkový puding prášok
- 2 pl citrónová šťava
- 1 pl škorica
- 1 pl strúhanka
- 1 vanilkový cukor
Na vrch
- 1 vaječný žĺtok
- 1 pl olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných surovín si klasicky zamiesime polomäkké cesto, ktoré pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
Po 30 tich minútach cesto rozdelíme na 8-9 kúskou a znova vymiesime do malých bochníčkov. Zakryjeme a necháme 30 minút oddychovať.
Na plnku si tesne pred plnením očistíme 5 väčších jabĺk. Polovicu nastrúhame na veľkých slzách a polovicu pokrájame na maličké kocky. Pridáme cukor, van.cukor, škoricu, citrónovú šťavu, pudingový prášok a strúhanku.
Po uplynutí času bochníčky trošku rozváľkame na menší kruh a do jednej strany dáme bohato plnku, ktorú prikryjeme druhou stranou cesta a prstami okraje popritláčame. Koláče pokladieme na plech s papierom, do každého urobíme nožnicami 2 strihy a natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s olejom.
Koláče pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C cca. 25 minút do zlatova až červenkasta🙂 Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube