Zdroj: Pixabay: Sabrina_Ripke_Fotografie
Vegánske vanilkové a mandľové sušienky
Tento recept na sušienky je môj obľúbený počas zimných prázdnin. Napriek absencii masla majú sušienky krásnu konzistenciu a neodolateľnú chuť vďaka kombinácii mandlí a vanilky. Použitie kokosového oleja namiesto masla dodáva sušienkam krásnu ľahkosť bez toho, aby to bolo na úkor ich chuti. Tento recept sme doma niekoľkokrát vyskúšali a zistili, že je vynikajúci!
Ingrediencie
- 200 g celozrnná múka
- 100 g mleté mandle
- 100 g cukor
- 1 Čajová lyžička vanilková esencia
- 1 Štipka soľ
- 100 g kokosový olej
- 3 Polievková lyžica voda
Najnovšie letáky
Postup
Na pečenie vegánskych sušienok zmiešajte celozrnnú múku, mleté mandle, cukor a štipku soli vo veľkej miske. Dobrou radou je múku pred miešaním preosiať, aby sa zabránilo vzniku hrudiek a sušienky boli nadýchanejšie.
Kokosový olej by mal byť mäkký, ale nie tekutý. Pridajte ho k suchým prísadám a premiešajte ho rukami. Môže sa to zdať zvláštne, ale teplo vašich rúk pomôže olej rovnomerne rozložiť a dosiahnuť piesočnatú štruktúru.
Potom pridajte vodu a vanilkový extrakt a mieste cesto, kým sa nespojí. Nemiesime však príliš dlho, inak budú sušienky tvrdé.
Cesto vytvarujte do tvaru kotúča, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny.
Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche a vykrajujte sušienky. Vegánske sušienky poukladajte na pripravený plech a pečte 12 až 15 minút dozlatista.