Zdroj: Pixabay mygraphx
Vegánsky šošovicový guláš
Tento hrejivý a výživný vegánsky šošovicový guláš sa stal v našej rodine absolútne obľúbeným! Ako väčšina polievok a dusených pokrmov, aj tento chutí ešte lepšie na druhý deň, keď sa všetky chute dobre prepoja. Ale aj čerstvo pripravená rozbúši srdce každého milovníka polievky.
Ingrediencie
- 2 PL olivový olej
- 1 nakrájané na kocky Cibuľa
- 2 rez mrkiev
- 1 veľké Zemiaky nakrájané na kocky
- 2 rozdrvené Stonky zeleru
- 2 nakrájané strúčiky cesnaku
- 1 ČL kmín
- 1 ČL údená paprika v prášku
- 500 g Zelená šošovica (v prípade potreby ju vopred namočte)
- 11⁄2 l zeleninový bujón
- 400 g Nakrájané paradajky (plechovka)
- soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (nepovinné)
Najnovšie letáky
Postup
Recept na vegánsku dusenú šošovicu pripravíte tak, že vo veľkej panvici zohrejete olivový olej. Pridajte cibuľu, mrkvu, zemiaky a zeler a restujte približne 5-7 minút do mäkka.
Pridajte cesnak, rascu a papriku a smažte ďalšiu minútu. S rascou a paprikou príliš nešetrite, pretože tieto koreniny dodávajú pokrmu mimoriadne pikantnú chuť.
Pridajte šošovicu a dobre premiešajte, aby sa úplne premiešala so zeleninou a korením.
Pridajte zeleninový vývar a nakrájané paradajky a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a varte asi 30 minút, alebo kým šošovica nezmäkne. Pravidelne kontrolujte, či je šošovica mäkká, a v prípade potreby pridajte viac vody.
Vegánsky šošovicový guláš podľa chuti osolíme a okoreníme čerstvou petržlenovou vňaťou. Tento guláš je obzvlášť chutný, keď sa podáva s čerstvým chlebom.