Zdroj: Pixabay
Vegetariánske lasagne z pečenej tekvice, špenátu a ricotty
Toto úžasné vegetariánske jedlo spája sladkú a slanú chuť tekvice a špenátu so syrom ricotta a rezancami lasagne. Toto jedlo, poliate krémovou syrovou omáčkou, je dokonalým pohodlným jedlom na chladné dni.
Ingrediencie
Na náplň:
- 600 g Tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky
- 250 g čerstvé špenátové listy
- 250 g čerstvé špenátové listy
- 1 polievková lyžica olivový olej
- 1 stručik Cesnak, mletý
- Soľ podla chuti
- Korenie podľa chuti
- 1 pohár Syr Ricotta
Na lasagne:
- 12 Listy na lasagne
- 2 poháre Syr mozzarella, strúhaný
- 1 pohár parmezán
Na bielu omáčku:
- 2 pl maslo
- 2 pl múka
- 2 poháre mlieko
- Soľ podla chuti
- Korenie podľa chuti
- štipka muškátového orieška
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Predhrejte rúru na 200 °C. Na plechu na pečenie vysypte tekvicu nakrájanú na kocky do olivového oleja, osoľte a okoreňte, potom pečte vo vyhriatej rúre 25-30 minút alebo kým nie je zlatistá a mäkká.
Kým sa tekvica pečie, rozohrejte olivový olej na veľkej panvici na strednom ohni. Pridajte cesnak a smažte ho, kým sa nerozvonia. Pridajte špenát a varte, kým nezvädne. Dochuťte soľou a korením. Odstavte z ohňa a vmiešajte syr ricotta.
Lístky lasagní uvarte podľa návodu na obale, kým nie sú al dente. Nechajte ich odkvapkať a odložte bokom.
Na prípravu bielej omáčky rozpustite maslo v stredne veľkom hrnci na miernom ohni. Múku miešajte, kým nie je hladká. Postupne zašľahajte mlieko a pokračujte v miešaní, kým omáčka nezhustne. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Lasagne zostavíte tak, že na dno zapekacej misy nanesiete vrstvu bielej omáčky, potom pridáte vrstvu plátov lasagní, tekvicu, zmes špenátu a ricotty a nakoniec vrstvu rozdrobenej mozzarelly a parmezánu. Tento postup opakujte, kým nepoužijete všetky prísady, a na záver na vrch položte vrstvu syra.
Pečte v predhriatej rúre asi 30 minút, alebo kým nie je vrch zlatohnedý a bublinkový. Pred podávaním ho vyberte z rúry a nechajte niekoľko minút odpočívať.