Veľkonočná paska
Veľkonočná paska alebo Zemplinsky koláč je typický koláč pre región východného Slovenska, ktorý sa podáva na Veľkú noc, Vianoce, či iné rodinné udalosti.
Ingrediencie
- 500 g polohrubá múka
- 500 g hladká múka
- 700 ml mlieko
- 1 vajíčko
- 1 droždie
- 100 soľ g cukor
- 65 g masla
- 20 g kakao
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Tento recept je na prípravu 2 veľkonočných pasiek. V teplom mlieku rozpustíme cukor a necháme 10 minút aktivovať droždie. Následne pridáme ostatné ingrediencie okrem kakaa a miesime 5 minút. Potom rozdelíme na tretiny a do jednej z nich pridáme kakao. Necháme podkysnúť aspoň hodinu. Z cesta vytvoríme 4 rovnaké vrkoče, pričom vo vrkoči sú 2 časti z bieleho cesta a jeden je kakaový. Do vymastenej formy dáme 2 vrkoče aby nám vytvorili špirálu a necháme podkysnúť ďalšiu hodinu. Po vykysnutí pečieme hodinu pri 180 stupňoch. Paska chutí najlepšie s cviklou, chrenom, hrudkou, šunkou, či klobáskou.