Veľkonočný veniec
Pomerne jednoduchý recept na kysnutý veľkonočný veniec s tvarohovou plnkou.
Ingrediencie
Suroviny na cesto
- 500 g polohrubá múka
- 250 ml mlieka
- 2 vajce
- 3 polievková lyžica kryštálový cukor
- 1 pack vanilkový cukor
- citrónová kôra
- 1 čerstvé droždie
- 50 g palmarin
- štipka soli
Na plnku
- 500 g tvaroh jemný
- 1 vajce
- 4 polievková lyžica kryštálový cukor
- 1 vanilkový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Na cesto si pripravíme droždie s cukrom vo vlažnom mlieku a necháme vykysnúť. Múku zmiešame s vajíčkom a jedným žĺtkom, pridáme cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a kvások. Nakoniec pridáme roztopený Palmarin. Dobre vymiešame cesto, môžeme ho zriediť podľa potreby mliekom a necháme kysnúť asi 20-30minút.
Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, žĺtkom a štipkou soli. Z bielka ušľaháme sneh, ktorý vmiešame zľahka do tvarohu. Formu vytrieme Palmarinom a vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na 3 časti. Prvú vyvaľkáme na priemer tortovej formy, vložíme ju do formy a vylejeme naň plnku. Prikryjeme druhou tretinou cesta. Poslednú tretinu opäť rozdelíme na 3 časti a z nich upletieme vrkoč, ktorý uložíme po obvode formy. Pečieme asi 40 minút pri teplote 170 stupňov. Dobrú chuť!