Zdroj: Canva
Veterník
Úžasný veterník z odpaľovaného cesta plnený karamelovým krémom a polevou.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g múka
- 500 ml voda
- 250 g palmarin
- 4 polievková lyžica práškový cukor
- 8 kus vajce
- štipka soli
Karamelový krém
- 500 ml mlieko
- 300 g kryštálový cukor
- 2 ks Zlatý klas (prášok)
- 1 ks vyšľahaná šľahačka
Šľahačkový krém
- 200 ml rastlinná šľahačka
- cukor
Karamelová poleva
- 100 g cukor
- 50 ml mlieko
- práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Odpaľované cesto si pripravíme tak, že necháme zovrieť vodu, soľ a práškový cukor. Pridáme palmarín a necháme ho roztopiť.
Keď sa palmarín roztopí pridáme múku a približne 3 minúty miešame, dokiaľ sa cesto neodlepuje od stien hrnca. Po 3 minútach vypneme sporák a necháme cesto mierne vychladnúť.
Potom do zmesi po jednom zašľaháme vajíčka. Hotové cesto naplníme do cukrárenského vrecka s hviezdičkovou špičkou a pomaly ho nastriekame na vymastený plech. Cesto tvarujeme do kruhu od stredu smerom von. Pred upečením krúžky pokropíme vodou. Pečieme ich na 200°C približne 15 minút. Po uplynutej dobe znížime teplotu na 170°C a pečieme ešte 10 minút.
Karamelový krém Cukor upálime na karamel, do ktorého prilejeme 350 ml mlieka. Keď mlieko začne vrieť, prilejeme doň zlatý klas, ktorý sme rozmiešali vo zvyšnom mlieku (150 ml). Vznikne hustý puding. Po vychladnutí doňho prišľaháme vyšľahanú smotanu.
Šľahačkový krém Vyšľaháme rastlinnú šľahačku, podľa chutí ocukríme.
Karamelová poleva Cukor upálime na karamel, pridáme 50ml mlieka. Po vychladnutí pridáme práškový cukor. Množstvo cukru záleží od toho, akú konzistenciu polevy chceme dosiahnuť. Čím hustejšiu ju chceme, tým pridáme viac cukru.
Upečené veterníky rozrežeme napoly, naplníme najprv karamelovým krémom, potom šľahačkovým krémom. Vrch veterníkov polejeme karamelovou polevou alebo len posypeme práškovým cukrom.