Vianočkový veniec
Blíži sa Veľká noc a ak zvyknete pripraviť niečo kysnuté, tu je jeden recept. Skvelá mäkučká vianočka zapletená do venca. Doplnená o sušené brusnice i hrozienka.
Ingrediencie
Kvások
- 1⁄2 čerstvé droždie
- 100 ml vlažné mlieko
- 1 pl trstinový cukor
Cesto
- Kvások
- 300 g hladká pšeničná múka
- 300 g hladká špaldová múka
- 150 ml vlažné mlieko
- 2 ks žĺtky
- 75 g maslo
- 70 g trstinový cukor
- 20 g vanilínový cukor
- 1⁄2 čl soľ
- 1⁄2 čl sušená citrónová kôra
- 1⁄2 čl Sušená pomarančová kôra
- 40 g sušené hrozienka
- 40 g sušené brusnice
- rum rumová aróma
- plátky mandlí
- 1 ks vajíčko na potretie
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu kvásku do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Prikryjeme utierkou a necháme vzísť cca 15 minút.
Hrozienka a brusnice zalejeme vriacou vodou a pridáme rum alebo arómu a ponecháme zmäknúť.
Do misy preosejeme múku, pridáme kvások, maslo izbovej teploty, vlažné mlieko a zvyšné ingrediencie. Dáme miesiť do robota.
Následne pridáme hrozienka a brusnice, z ktorých sme zliali vodu. Necháme vymiesiť cesto, ktoré sa odlepuje od stien nádoby.
Cesto preložíme do misy, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a kúsok cesta si odoberieme. Z každej vyšúľame dlhý pás, a tie následne zapletieme ako vrkoč. Vrkoč spojíme do kruhu a spoj prekryjeme odloženým cestom.
Prenesieme na plech do stredu vložíme sklenenú alebo keramickú nádobu, ktorú vymastíme olejom a vysypeme múkou. Vrkoč necháme ešte pod utierkou podkysnúť 20 minút.
Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, počkáme pár minút a potrieme ho znovu. Potom môžeme posypať plátkami mandlí.
Okolo venca som dala okraj tortovej formy, aby sa mi počas pečenia príliš neroztiahol.
Pripravený veniec dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 10 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme ďalších 30 minút.