Zdroj: Pixabay : kakuko
Vianočná klasika - tvarohový stollen
Tvarohový závin je absolútna vianočná klasika, ktorú každoročne pripravujem s veľkou vášňou. Recept som z roka na rok zdokonaľovala a naučila som sa niekoľko tipov a trikov, o ktoré by som sa s vami rada podelila. Stollen je neuveriteľne vlhký, aromatický a výborne sa hodí k šálke horúceho čaju alebo kávy v chladný zimný deň. Nie je to najjednoduchší koláč, ale verte mi, stojí za tú námahu.
Ingrediencie
- 450 g múka
- 200 g cukor
- 200 g Quark
- 125 g maslo
- 1 Balík kypriaci prášok
- 1 vajce
- 125 g hrozienka
- 75 g Kandizovaná citrónová kôra
- 75 g kandizovaná pomarančová kôra
- 50 g Nasekané mandle
- 1 Čajová lyžička strúhaná citrónová kôra
- 1 Štipka soľ
- 60 g Múčny cukor na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť tvarohový závin, najprv v mise vypracujte hladké cesto z múky, prášku do pečiva, cukru, tvarohu, vajca, mäkkého masla, soli a citrónovej kôry. Je dôležité miesiť, kým cesto nemá peknú, hladkú konzistenciu.
Pridajte sultánky, kandizovanú citrónovú kôru, kandizovanú pomarančovú kôru a nasekané mandle. Znova dôkladne prehnetieme, kým sa všetko dobre nerozloží.
Z cesta vytvarujte bochník. Dbajte na to, aby bol stred o niečo hrubší ako konce, aby mal stollen svoj typický tvar.
Koláč položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 60 minút. Dobrým ukazovateľom času pečenia je, keď je povrch pekne zlatohnedý.
Horúci koláč potrieme rozpusteným maslom a hneď potom ho posypeme práškovým cukrom. Ešte teplý stollen lepšie absorbuje maslo a cukor lepšie priľne.
Tvarohový koláč nechajte vychladnúť a potom ho zabaľte do potravinovej fólie. Pred krájaním nechajte odležať aspoň 2 dni. Stollen chutí lepšie s každým odpočinkom, preto ho pečte niekoľko dní predtým, ako ho plánujete jesť.