Zdroj: FB: 1000 pomysłów na ciasta
Vianočná orechová roláda
Tradičná vianočná orechová roláda, ktorú pečiem každý rok a ani teraz nemôže chýbať na našom stole.
Ingrediencie
Cesto:
- 5 kus vajec
- 1⁄2 šálky cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 2 pl oleja
- 2 pl múka
- 2 pl strúhanky
- 1⁄2 kl Prášku do pečiva
Orechová plnka:
- 100 g Vlašských orechov
- 1⁄3 šálky cukru
- 200 g masla
- 1⁄2 šálky mlieka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Bielka vyšľahajte so štipkou soli a pridajte cukor.
Pridávajte po jednom žĺtku a stále šľahajte.
Ručne primiešajte do zmesi preosiatu múku s práškom, strúhanku a mleté orechy.
Plech (33x37 cm) vyložíme papierom na pečenie a nalejeme doň cesto. Pečieme ho na 180 stupňoch 12 minút.
Ohrejte mlieko s cukrom a do teplého mlieka pridajte orechy - premiešajte ich a nechajte vychladnúť.
Maslo vyšľaháme na penu a pridáme k nemu lyžicu studenej arašidovej hmoty.
Pripravte si kuchynskú utierku a pomerne husto ju posypte práškovým cukrom.
Upečené cesto preneste na pripravenú utierku, stiahnite papier a zrolujte ho.
Spolu s utierkou ho zrolujte pomerne pevne a rýchlo, pretože cesto chladne a môže sa lámať.
Konce utierky zviažte a cesto nechajte vychladnúť.
Potom ho opatrne rozvaľkajte a položte na papier na pečenie.
Odložte si 4 polievkové lyžice zmesi a zvyšok rovnomerne rozotrite na cesto.
Cesto opäť zvinieme, pomocou papiera zabránime rozvaľkaniu (môžeme zrolovať boky alebo ich zviazať) a vložíme na niekoľko hodín do chladničky.
Zvyšnú zmes rozotrite na roládu a podľa vlastných predstáv ju dozdobte.