Zdroj: ArtCookStudio from Getty Images
Vianočná štóla s kandizovaným ovocím
Recept na tú najlepšiu vianočnú štólu s kandizovaným ovocím, ktorú pečiem každý rok na Vianoce.
Ingrediencie
- 600 gramov hladká múka
- 90 gramov cukru
- 280 ml mlieka
- 120 gramov masla
- 30 gramov droždia
- štipka soli
- 2 kus vajcia
- 200 gramov kandizovaného ovocia
- 50 gramov hrozienok
- pomarančová šťava
- strúhanka
- maslo na vymastenie
- cukor na posypanie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Začnite tým, že do misky pridáte múku, cukor, soľ a droždie. Mlieko spolu s maslom zohrejte v hrnci, ale dávajte pozor, aby nebolo príliš horúce. Je ideálne, keď je len vlažné - podľa mojej skúsenosti to pomáha droždiu lepšie pracovať.
Do múčnej zmesi pridávajte postupne mliečnu zmes a vajcia. Cesto potom vypracujte a nechajte na teplejšom mieste kysnúť asi hodinu a pol. Tento čas je potrebný na to, aby cesto nafúklo a pri pečení bolo nadýchané.
Medzitým si namočte kandizované ovocie a hrozienka do pomarančovej šťavy. Ja to robievam tak, že ovocie obalím v pomarančovej šťave a nechám ho absorbovať chuť. To potom najviac vynikne pri samotnej konzumácii štóly.
Vypracované cesto rozvaľkajte, posypte strúhankou a obložte namočeným kandizovaným ovocím. Cesto potom zrolujte a vložte do vymastenej formy.
Pečte v predhriatej rúre na 160 °C približne 60 až 70 minút.
Štólu po upečení posypte cukrom.