Vianočný jablkový džem
Namiesto hrozienok môžeme použiť aj sušené brusnice alebo kandizovaný zázvor. Na príparvu džemu môžeme použiť šťavu z odšťavených jabĺk alebo kúpiť hotovú čerstvo lisovanú šťavu z obchodu.
Ingrediencie
- 50 g hrozienka
- 3 pl rum
- 25 g mandľové plátky
- 675 g očistených jabĺk
- 250 ml Jablková šťava
- 2 čl vanilkový extrakt
- 1 bal škoricový cukor
- 2 čl kyselina citrónová
- 1 bal gelfix extra
- 500 g cukor
Najnovšie letáky
Postup
Hrozienka opláchneme teplou vodou, scedíme, vložíme do misky, pridáme rum (ak nechceme použiť alkohol, použijeme 2 PL jablkovej šťavy) a necháme macerovať ideálne cez noc. Mandľovéplátky na suchej panvici zľahka opražíme do zlatista a dáme na tanier vychladnúť. Jablká umyjeme,olúpeme, vykrojíme jadrovníky, odvážime 675 g a nakrájame ich na malé kúsky.
Jablká, hrozienka, mandľové plátky, jablkovú šťavu, extrakt, škoricový cukor a kyselinu citrónovú dáme do hrnca a dôkladne premiešame. Zmes privedieme do varu a 1 minútu povaríme. Pridáme zvyšný cukor a zmes opäť privedieme do varu a povaríme minimálne 5 minút.
Vykonáme skúšku želírovania: 1-2 čl horúceho džemu kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak džem nie je dostatočne tuhý, pridáme 1-2 zarovnané čl kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Odoberieme prípadnú penu a džem ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.