Zdroj: SONJA via Adobe Stock
Vianočný maslový chlieb
Každé Vianoce naplní môj domov lahodná vôňa domáceho pečiva. Moja rodina sa už nevie dočkať, kedy ochutná moje špeciálne sušienky, ktoré vždy pripravujem pomocou môjho spoľahlivého vrecúška. Po mnohých neúspešných pokusoch, keď bolo cesto príliš tuhé alebo príliš riedke, alebo keď sušienky vyšli z rúry príliš tvrdé, som konečne prišla na ideálny recept na maslové sušienky. Vyskúšajte ho!
Ingrediencie
- 200 g maslo izbovej teploty
- 150 g cukor
- 1 vanilkový struk
- 1 Štipka soľ
- 200 g múka
- 100 g kukuričná múka
- 1 vajce
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť vianočný maslový chlieb, vyberte maslo z chladničky asi hodinu pred prípravou, aby zmäklo. Skontrolujte to tak, že na maslo zľahka zatlačíte prstom. Malo by zmäknúť, ale nemalo by byť tekuté.
V miske zmiešajte maslo, cukor, vyškrabané semienka z vanilkového struku a soľ. Snažte sa všetko dobre premiešať, ale neprešľahajte to. Chcete mať jednotnú zmes, nie nadýchaný krém.
Teraz pridajte múku a kukuričnú múku a vypracujte hladké cesto. Pridáme vajce a hnetieme čo najkratšie, pretože príliš dlhé hnetenie môže spôsobiť, že sušienky budú tvrdé.
Cesto nalejte do vrecka s hviezdicovou tryskou. Je dôležité, aby cesto nebolo príliš studené, inak sa bude ťažko pretláčať cez trysku.
Na plech vystlaný papierom na pečenie teraz vyfarbujte malé črievičky alebo prúžky. Ja rada vytváram rôzne tvary, aby som umocnila vianočnú atmosféru.
Sušienky pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov (160 stupňov) asi 10-12 minút, kým nie sú na okrajoch ľahko zlatohnedé. Približne po 8 minútach to skontrolujte, každá rúra je iná a niekedy sušienky potrebujú menej času.
Sušienky nechajte vychladnúť na mriežke a potom ich zľahka posypte práškovým cukrom. Šťastné pečenie a veselé Vianoce!